'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'
Bouwkroniek laat elke week een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector aan het woord. Deze week mag Anthony Blavier, CEO van Maisons Compère/Woningen Compere, antwoorden op onze vijf standaardvragen.
Jongeren kunnen zich best richten naar een knelpuntberoep. Er zijn er momenteel zeven in de bouwsector: werfleiders die de bouwwerven organiseren en dagelijks de activiteiten volgen; calculator die metingen uitvoert en zich bezig houdt met bestekken en kostenramingen. Hij bepaalt de eenheidskost van elke uitvoeringsfase van het bouwproject, net als de prijsraming voor de globale uitvoering ervan; de technicus studiebureau bouw die bouwprojecten uitwerkt en de technische processen, bouwmethoden en de kosten bestudeert; de dakdekker bewerkt en plaatst dakbedekkingselementen om gebouwen wind- en regenvrij te maken, de schrijnwerker maakt en plaatst schrijnwerk in hout, metaal, aluminium of kunststof; de stukadoor bekleedt voornamelijk muren en plafonds met pleister, gipsplaten of kalk. Landmeters worden ingezet voor het meten, afpalen, uitzetten en inrichten van stukken grond, vastgoed en andere objecten.
Tijdens de pandemie heb ik personen ontdekt die ondanks de situatie heel toegewijd bleven.
Het gebrek aan goed opgeleid personeel is volgens mij één van de belangrijkste bedreigingen. Door onze groei zijn wij constant op zoek naar nieuwe talenten. Vooral naar werfleiders, calculators, projectleiders, …
Wij bouwen overal in België 100% traditionele woningen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze traditionele bouwmethode de beste garanties biedt inzake betaalbaarheid, een laag energieverbruik en duurzaamheid. De traditionele manier van bouwen volgt uit ons streven om woningen te bouwen voor verschillende generaties.