Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Beveiliging

Wegenbouwers vragen snelle invoering mobiele trajectcontroles

De Vlaamse wegenbouwers, verenigd in de sectorfederatie Vlawebo en de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zijn verbouwereerd dat mobiele trajectcontroles bij wegenwerken voorlopig niet mogelijk zijn vanwege technische belemmeringen. 

IMG_8647
De wegenbouwsector wijst al langer op het grote belang van de brede invoering van deze trajectcontroles om de werven voor wegenwerkers een stuk veiliger te maken. Die zijn dringend nodig om het onveilige gedrag van weggebruikers bij te sturen, zeker met de aankomende drukte langs de aangekondigde, grote wegenwerken. Alleen een ingrijpende oplossing waarborgt de veiligheid van wegenwerkers.
 
De sector heeft al langer hoge verwachtingen over het inzetten van mobiele trajectcontroles. Volgens de wegenbouwers kunnen dergelijke systemen leiden tot de nodige gedragsverandering bij de weggebruikers in de omgeving van wegenwerken.
Het is bekend dat overdreven snelheid, onoplettendheid en afleiding (bijvoorbeeld door het gebruik van smartphones) de voornaamste oorzaken zijn van ongevallen bij wegenwerken.

Snelheid

Door mobiele trajectcontroles in te voeren moeten de bestuurders gedurende een langere tijd voorzichtig rijden met een aangepaste snelheid langsheen de werf, waardoor de doorstroming verbetert en accordeoneffecten worden verminderd. Mobiele trajectcontroles zijn volgens de wegenbouwers het gepaste middel om op treden tegen deze meest voorkomende oorzaken van incidenten.
Daarom dringt de sector aan op het versneld oplossen van de technische belemmeringen die de data-uitwisseling tussen mobiele trajectcontrole en de systemen van de federale politie in de weg staan.
 
Mobiele trajectcontrole is immers een doortastende oplossing die de doorstroming van het verkeer verbetert, de snelheidscontroles verfijnt en de veiligheid van zowel de wegenwerkers als de weggebruikers duurzamer en consistenter kan waarborgen.

Aangepast gedrag

Voorts is dit handhavingsmiddel complementair met gerichte veiligheidscampagnes om een aangepast gedrag van weggebruikers te bewerkstelligen bij wegenwerken.
 
Veiligheid op en rond werven is prioriteit nummer één voor de sectorfederatie Vlawebo en de Confederatie Bouw. Zo heeft de Confederatie Bouw onlangs haar Safety my Priority campagne in de kijker gezet bij de werken aan de Oosterweelverbinding.
Naast het sensibiliseren van de weggebruikers en bouwbedrijven is het nodig de opdrachtgevers er nauw bij te betrekken. Een globale veiligheidsaanpak is immers alleen mogelijk met de medewerking van opdrachtgevers en van wetshandhavers zoals de politie.   
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten