Het gevarieerde programma van ‘AWV op weg met BIM’ omvatte drie hoofdthema’s (‘BIM in uitvoering’, ‘BIM tijdens studiefase’ en ‘BIM voor software- en consultancybedrijven’), waaraan telkens vier infosessies waren gekoppeld. Samen goed voor 21 vaksprekers.
Sleutelwoord is OTL (ObjectTypenBibliotheek), de nieuwe tool waarin AWV de informatie over de assets/infrastructuurobjecten in haar beheer standaardiseert. Met zijn key note speech ‘100% BIM bij Arcadis’ gaf Kristof Peperstraete de voorzet voor de talrijke parallelle sessies waarin zowel sprekers van Willemen Infra, Autodesk, Arcadis en AWV, telkens vanuit een specifieke invalshoek, hun licht over BIM lieten schijnen. Aan de OTL-infostand en de diverse posterstanden maakten AWV-specialisten de geïnteresseerden wegwijs in de OTL-standaard die de Level of Information of Level of Geometry voor de te bouwen en te beheren assets beschrijft.
“De Kennedytunnel is voor ons van meer dan 7.000 plannen en ontelbare punten één model geworden”, aldus Geert Desmet van Arcadis.
We geven u alvast enkele opmerkelijke quotes van dit event mee. “BIM is voor AWV een meerwaarde, per project te bekijken. Gaan we BIM inzetten? Op welke BIM-toepassing zetten we in? Wat is de Level of Geometry voor dit project? Dit zal voor elk project anders zijn. En in welke mate zijn de stakeholders er klaar voor? AWV zal altijd uitgaan van een pragmatische en stapsgewijze aanpak”, aldus Natasha Blommaert, coördinator Kennis-, Informatie- en Datamanagement bij AWV.
“De grootste meerwaarde van BIM? Door koppeling van uitgangspunten en eisen m.b.t. infrastructuur, milieu en omgeving komen tot een gedragen uitvoering ten dienste van de gebruiker”, aldus Kristof Peperstraete, CEO van Arcadis België.
“We bouwen te duur in ons land en moeten daar dringend iets aan doen”, ging Johan Ceyssens, bestuurder van Willemen Infra geen taboe uit de weg. “De cijfers lopen uiteen, maar op basis van schattingen en onderzoek wordt 5 tot 35% van alle kosten gezien als faalkosten. Het verbeterpotentieel is dus groot”, citeerde hij.
“Miscommunicatie blijkt een voorname oorzaak van faalkosten. Er zit ook veel verspilling in het uitblijven van samenwerking. BIM moet voor de infrastructuursector worden wat LEAN voor de industrie heeft betekend.”
In de Bouwkroniek-editie van 29 november leest u alles over dit ‘AWV op weg met BIM’-event.