Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Nieuwe maatregelen van het Asbestfonds

Het Asbestfonds is opgericht in 2007 om slachtoffers van asbest zo snel mogelijk te vergoeden, zonder een zware juridische procedure. Sinds haar oprichting heeft zij hulp geboden aan ongeveer 3.000 mensen. Zopas werd in het Staatsblad een nieuwe wet gepubliceerd die een aantal nieuwe maatregelen voorziet om de vergoeding en de begeleiding van slachtoffers van asbest te verbeteren.

Nieuwe maatregelen van het Asbestfonds
Lucaz80 - Fotolia

Deze maatregelen, in werking sinds 1 juni 2019, omvatten een eenmalige en bijkomende tegemoetkoming voor slachtoffers getroffen door mesothelioom, een vergoeding vanaf de datum van de diagnose voor alle slachtoffers en een tegemoetkoming in de begrafeniskosten.

Anderzijds werden twee ziektes toegevoegd aan de lijst van reeds door het Asbestfonds erkende ziekten: strottenhoofdkanker en longkanker veroorzaakt door asbest. De toepassingsmodaliteiten staan nu in het Belgisch Staatsblad. Deze twee ziektes zullen dus in aanmerking komen voor erkenning vanaf 1 juni.

Na die datum zullen personen (werknemers uit de privésector, zelfstandigen, omgevingsslachtoffers…) die het vermoeden hebben te lijden aan strottenhoofdkanker of longkanker veroorzaakt door asbest, een vergoedingsaanvraag kunnen indienen bij het Asbestfonds.
 
Ermee rekening houdend dat beide type kankers ook een andere oorzaak kunnen hebben dan een asbestblootstelling, zullen de erkenningscriteria voor een vergoeding gelijkgesteld worden aan de erkenningscriteria van deze kankers in het kader van beroepsziekten.
 
De slachtoffers die op 1 juni 2019 erkend zijn in het kader van beroepsziekten door Fedris, voor strottenhoofdkanker en longkanker zullen automatisch erkend worden door het Asbestfonds. Het dossier van deze personen zal automatisch herzien worden.

Het Asbestfonds lanceerde  ook een nieuwe website. Deze geeft duidelijke uitleg over de aspecten van risicopreventie in verband met asbest en de vergoeding en begeleiding van slachtoffers van asbestgerelateerde ziekten. Je kan ze vinden op www.asbestfonds.be.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten