Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Eerste asbestattesten eind 2021

Asbest komt nog veelvuldig voor in onze gebouwen en blijft een belangrijk probleem. Mensen kunnen blootgesteld worden als ze onwetend aan verbouwingswerken beginnen. Bovendien kan ongecontroleerde afbraak ervoor zorgen dat asbest bij het steenpuin terechtkomt, waardoor het niet gemakkelijk veilig kan gerecycleerd worden.

Eerste asbestattesten eind 2021

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir voorziet de komende legislatuur een actief asbestafbouwbeleid. Het doel is, gefaseerd naar prioriteit, een afbouw van risicovolle asbesthoudende materialen tegen respectievelijk 2034 (de meest risicovolle asbesttoepassingen) en 2040 (alle andere asbestproducten in slechte staat).

Er wordt onderzocht hoe het asbestafbouwbeleid optimaal kan worden afgestemd op de realisatie van de Vlaamse beleidsdoelstellingen inzake  woonkwaliteit, renovatie en energieprestatie van gebouwen. In geval van een ondersteuning door het Vlaamse Gewest voor het verwijderen van een asbestdak wordt systematisch de haalbaarheid van een zonnedak onderzocht.

Minister Demir voorziet ter bescherming van de koper de aflevering van de eerste asbestattesten einde 2021, dit in aanloop naar de verplichting bij een verkoop vanaf 2022. De regelgeving in dit verband wordt voort uitgewerkt via aanpassing van het Vlaamse reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema).

Tevens worden in overleg met de sector de certificeringsvoorwaarden bepaald voor ‘gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie’ en zal worden ingezet op kwaliteitsborging, met medeverantwoordelijkheid van de sector.

De minister ondersteunt prioritaire doelgroepen via sectorprotocollen en asbestafbouwprojecten van lokale besturen om asbestafbouw voor burgers veilig, betaalbaar en gemakkelijker te maken. De voortgang van het asbestafbouwbeleid wordt in 2022 geëvalueerd en waar nodig aangepast.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten