Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Elia test lange-afstanddrones om hoogspanningslijnen te inspecteren

In de buurt van Trois-Ponts (provincie Luik) heeft hoogspanningsnetbeheerder Elia Group voor het eerst een helikopterdrone gebruikt voor lange-afstandsinspecties van hoogspanningslijnen. Deze beyond visual line of sight-drones (bvlos) kunnen op termijn inspecties met helikopters vervangen. Dat vermindert de risico’s, verkleint de ecologische voetafdruk en verhoogt de efficiëntie van deze inspecties.

Elia test lange
De vele veranderingen die de energietransitie met zich brengt, zet Elia Group ertoe aan om innovatieve oplossingen en technieken uit te werken. Dit zowel inzake systeembeheer en netontwikkeling, als op vlak van infrastructuur en onderhoud.
 
Elia Group telt in België en Duitsland zo’n 19.000 km aan hoogspanningslijnen. Die worden regelmatig gecontroleerd om bevoorradingszekerheid te handhaven. Een bvlos-drone kan ongeveer 75 km ver vliegen. In principe moeten drones wettelijk gezien altijd binnen het zicht van de piloot blijven. Voor deze test werd daarom een speciale vergunning verkregen.
 
De bedoeling is om tegen 2023 een deel van de conventionele inspecties te vervangen door drone-inspecties. Bij een conventionele inspectie wordt er gekeken van op de grond, in de masten geklommen of met een helikopter over de lijnen gevlogen. Dat is tijdrovend, genereert mee CO2-emissies en is niet zonder risico. Het gebruik van bvlos-drones zou dit kunnen oplossen.
 
Ook voor snelle interventies bij pannes kunnen lange-afstandsdrones een meerwaarde bieden. De Europese regelgeving maakt sinds kort lange-afstandsvluchten met drones mogelijk. Elia Group wil hier snel mee aan de slag en testen eerst op kleine schaal de technologie uit.
 
Bvlos-drones vliegen dan wel zelfstandig, er is heel wat voorbereiding nodig vooraf. Denk aan radiocommunicatie, landingsplaatsen en het in kaart brengen van alle risico’s op de grond. “Deze testfase liet Elia Group toe om heel wat bij te leren en - hopelijk- stap voor stap de mogelijkheden uit te breiden”, zegt Michiel Uwaerts, program manager Innovation Implementation.
 
“Als we onze ambities willen waarmaken voor een koolstofneutrale samenleving tegen 2050, dan moet ons elektriciteitsnet in topconditie zijn en moeten we de koolstofprint van onze eigen activiteiten zo laag mogelijk houden. Inzet van innovatieve technologie is daarbij cruciaal. Zowel in Duitsland als in België onderzoeken we de mogelijkheden van automatische inspectie van onze infrastructuur door drones en technologie zoals artificiële intelligentie en fotogrammetrie. We willen gerichter, veiliger en efficiënter werken en zo stabiele, duurzame en goedkope stroomvoorziening aanbieden”, stelt Arya Fazilat, project leader Innovatie.
 
In de testfase wordt met verschillende partners gewerkt om ervaring en kennis uit te wisselen. Voor de testvlucht in Trois-Points werd gewerkt met Vansteelandt, EuroUSC, Swissdrone, YellowScan en SkeyDrones. Vorige winter vond in Duitsland al een eerdere bvlos-vlucht plaats. In België worden al kleine drones ingezet voor de inspectie van de masten. Voor beide toepassingen wordt daarna gerekend op artificiële intelligentie om zo een accuraat en een actueel zicht te hebben op de toestand van het hoogspanningsnet.
https://www.youtube.com/watch?v=S53AgBdaJBQ

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten