Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Ghent Logistic Campus wordt 250.000 m² groot

De logistieke vastgoedontwikkelaar en investeerder Heylen Warehouses uit Herentals is gestart met de bouw van Ghent Logistic Campus, haar grootste project binnen België tot nog toe. De nieuwe logistieke site heeft een oppervlakte van 250.000 m² en wordt opgetrokken in de Gentse haven. Het project creëert 500 nieuwe jobs in de regio.

Ghent Logistic Campus wordt 250.000 m² groot (1)
Met deze vestiging investeert Heylen Warehouses in de beloftevolle toekomst van logistiek en e-commerce, waarbij het belang van een verkorte ‘supply chain’ steeds groter wordt. Snelheid, zekerheid en kortere levertermijnen zijn belangrijker dan ooit. Mede door de maatregelen tegen het covid-19 virus, kregen e-commerce en online winkelen de voorbije maanden een enorme boost.
 
“De e-commerce is een belangrijk onderdeel van de vitale infrastructuur gebleken. Voor snelheid spelen zowel de afstand tot de consument, de directe beschikbaarheid, als de omvang van de voorraad van de producten een belangrijke rol. Producten moeten snel en efficiënt uit de bestaande voorraad geleverd kunnen worden. De nood aan meer opslagruimte ‘dichter bij huis’ neemt dus toe,” aldus Ralph Caspanni van Heylen Warehouses.
 
“Productie- en assemblageprocessen zijn opgebouwd uit een complexe keten van toeleveranciers. Zij dienen elk hun producten just-in-time en met minimale voorraden aan te leveren bij hun eindklant en dat op mondiale schaal. De viruscrisis liet ons zien hoe kwetsbaar deze ketens kunnen zijn als de logistiek hapert. Door meer strategisch gelegen opslagruimtes in ‘dichter bij huis’ te voorzien, kunnen we levertermijnen verkorten en zijn we ook minder afhankelijk van schakels”, vervolgt Ralph Caspanni.
Voor Ghent Logistic Campus zocht Heylen Warehouses daarom naar een multi-modale locatie, een vestiging die gemakkelijk te bereiken is en waar een grote aan- en afvoer van producten kan worden gegarandeerd. Die locatie vond het bedrijf bij North Sea Port, op het bedrijventerrein Rieme-Noord.

500 extra jobs

Daarnaast zorgt de komst van het nieuwe logistieke warehouse voor heel wat jobcreatie. “Met veertien units voorziet Ghent Logistic Campus logistieke ruimte en kantoren voor verschillende ondernemingen. Uiteraard brengt de komst van die bedrijven ook werkgelegenheid mee. De site biedt ruimte om ongeveer 500 extra jobs te creëren in de regio Gent. In crisistijden en tijden van onzekerheid mogen we hier best wel fier op zijn,” vertelt Philippe Deschilder van Heylen Warehouses.
 
Gelegen in het Gentse deel van North Sea Port, de nummer acht van de grootste Europese havens met een centrale positie in het Noord-Westen van Europa, biedt de Ghent Logistic Campus de ideale ligging voor snel en vlot transport. Dit zowel over zee, als via het spoor en de openbare weg. Zo ligt de site bij de kruising van alle grote snelwegen (E17, E40, E34 en R4) en is er een spoorwegconnectie richting Europa en China.
 
Met een ligging bijna middenin North Sea Port met een 60 km lang grensoverschrijdend havengebied, biedt Ghent Logistic Campus  de unieke mogelijkheid om ook via binnenwateren te vervoeren en garandeert het een snelle overzeese verbinding met het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen.
 
De vraag naar duurzame logistieke magazijnen wordt steeds groter. Om hier op in te spelen, garandeert Heylen Warehouses de aanlevering van toonaangevende magazijnfaciliteiten die steeds gebouwd worden met oog op de toekomst.
 
Hiervoor worden de logistieke centra uitgerust met smart-technologie en tal van sensoren die het energieverbruik monitoren en een signaal geven bij abnormaal verbruik waarna deze informatie real time bijgestuurd en geoptimaliseerd kan worden. Zo krijgen huurders hun operationele kosten onder controle, bekomen ze een efficiënter en duurzamer pand en bijgevolg ook duurzamere operaties. Elk gebouw krijgt ook het Breeam-certificaat ‘Excellent’ toegewezen.
 
“Als havenbedrijf zetten we met Heylen Warehouses graag verder in op de ontwikkeling van e-commerce en duurzame warehousing in de haven. Ook in deze coronatijden laten we zien dat North Sea Port met zowat 1.000 ha beschikbare ruimte en de uitgebreide multimodale verbindingen via de zee en landinwaarts aantrekkelijk is om te investeren en honderden jobs te creëren’, aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port.
North Sea Port is het 60 km lange grensoverschrijdende havengebied dat zich uitstrekt van het Nederlandse Vlissingen aan de Noordzee, over Terneuzen tot Gent, 32 km landinwaarts in België. Als centraal gelegen knooppunt in West-Europa staat de haven voor multimodaal vervoer (zeevaart, binnenvaart, spoor, vrachtwagen en buisleiding) en een veelheid aan goederensoorten.
 
North Sea Port is met 14,5 miljard euro toegevoegde waarde de nummer drie van de Europese havens. Inzake goederenoverslag neemt het met 71,4 miljoen ton de achtste plaats in van de havens in Europa. Het havengebied creëert werkgelegenheid voor bijna 100.000 mensen.
 
Heylen Warehouses ontwikkelt en belegt in hoogwaardige logistieke vastgoedprojecten, zowel in binnen- als buitenland. Dat omvat de volledige keten, dus van bij de start van een ontwikkeling tot bij het verhuren ervan. Ook het beheren en het onderhouden gebeurt in eigen beheer en met de eigen mensen en expertise.

http://youtu.be/K3PCVd2_Bdo

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten