Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Leuven bekroond als Europese innovatiehoofdstad

De Europese Commissie heeft Leuven uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van Innovatie. De prestigieuze award beloont de stad die innovatie het best inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Naast de titel zelf ontvangt Leuven 1 miljoen €.  

Leuven bekroond als Europese innovatiehoofdstad-FIETSENPARKING

Leuven is tot nog toe de zesde Europese en enige Belgische stad die de titel van Innovatiehoofdstad (‘European Capital of Innovation’) mag dragen en haalde het in de finale van Wenen, Valencia en Milaan. Daarmee voegt Leuven zich bij een select kringetje van steden waartoe ook Barcelona, Amsterdam en Parijs behoren.

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani mocht de Award en de daaraan verbonden 1 miljoen € in ontvangst nemen tijdens de virtuele Europese Research & Innovation Days. De iCapital-jury koos unaniem voor Leuven als innovatiehoofdstad. De Europese Commissie looft de manier waarop Leuven inspirerende bestuursmodellen opzet waarin inwoners, bedrijven, organisaties en kennisinstellingen geëngageerd mee de toekomst vorm geven.
 
“Ons innovatiemodel gaat verder dan technologische vooruitgang. Samen werken we elke dag aan een betere toekomst, voor Leuven en ver daarbuiten. Die diepgaande samenwerking wordt nu bekroond door Europa. Door de vele diverse krachten in onze stad telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van morgen hier eerst vorm. Het is onze opdracht om het voortouw te nemen op weg naar een rechtvaardige, duurzame en welvarende toekomst, met en voor iedereen. Dit is een erkenning voor iedereen die zich engageert voor onze stad. De iCapital-award is bovendien een symbool van hoop op een betere gemeenschappelijke toekomst, zeker in deze uitdagende tijden”, zegt een trotse burgemeester Mohamed Ridouani.

Leuven MindGate

Het stadsbestuur diende samen met Leuven 2030 en Leuven MindGate een dossier in bij de Europese Commissie voor de European Capital of Innovation-award. In Leuven 2030 bundelen meer dan 600 overheden, kennisinstellingen, bedrijven, organisaties en inwoners de krachten om de stad klimaatneutraal te maken.
 
“Het Leuvense samenwerkingsmodel zet inderdaad een turbo op de innovatie in deze stad. Onze topinstellingen zoals de KU Leuven en UC Leuven-Limburg, het UZ Leuven, imec, Materialise en vele anderen, scoren al jaren zeer hoog op internationale rankings, maar zij kunnen de maatschappelijke uitdagingen die op ons afkomen niet alleen oplossen. Dat gebeurt door de gebundelde verbeeldingskracht en creativiteit van onze inwoners, bedrijven en kennisinstellingen”, bevestigt Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate.
 
“Samen met alle grote partners in de stad stelden we een unieke en breed gedragen roadmap op. Dat wetenschappelijk onderbouwde en becijferd plan brengt focus in de keuzes die we als samenleving moeten maken en stippelt de weg uit naar een klimaatneutraal Leuven. Dit unieke en structurele samenwerkingsmodel van Leuven 2030 versnelt de transitie naar een aantrekkelijke, veerkrachtige en duurzame stad”, verklaart Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030.

Stadslabo voor de toekomst

Burgemeester Ridouani wil het Leuvense model zoveel mogelijk versterken en wil hiervoor een City Transformation Academy oprichten, een stadslabo voor de toekomst.

Leuven is een toekomstlabo voor Europa. De oplossingen voor de toekomst grijpen hier eerst plaats en worden hier ook getest. We zijn een stad met studenten, onderzoekers, ondernemers en inwoners van 163 verschillende nationaliteiten. Door al die verschillende krachten in Leuven telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van de toekomst hier vorm. Ons model van radicale samenwerking en betrokken leiderschap kan een blauwdruk zijn voor andere Europese steden”, besluit Ridouani.
 
Ook tijdens de lockdown dit voorjaar pionierde Leuven met krachtige samenwerkingen, die meteen een tastbare impact hadden. Zo lanceerde de stad enkele dagen na het begin van de viruscrisis als eerste het platform Leuven Helpt, waarbij mensen die hulp nodig hadden in contact gebracht werden met hulpvaardige vrijwilligers.
 
Meer dan 300 andere steden en gemeenten in binnen- en buitenland namen in de daaropvolgende weken het concept over. Ondertussen loopt het wereldbefaamde Rega-instituut voorop in de wereldwijde zoektocht naar een coronavaccin, zoals het instituut al met succes deed voor een vaccin tegen het zikavirus en polio.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten