Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Tijdelijke premie voor wie van asbestdak een zonnedak maakt

Er komt een tijdelijke premie voor wie dit jaar het initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen naar zonnedak. Vlaanderen telt meer dan 350.000 niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen, die veel asbest bevatten, maar waarvan heel wat eigenaars de interessante investering in zonnepanelen uitstellen omdat er een verbod is op de plaatsing van zonnepanelen op asbestdaken.

Tijdelijke premie voor wie van asbestdak een zonnedak maakt  (1)
“In het belang van de gezondheid van alle Vlamingen moeten asbestdaken zo snel mogelijk verdwijnen. Tegelijk moeten we dat momentum aangrijpen om ook maximaal investeringen in hernieuwbare energie te bekomen. Dat doen we met dit initiatief op een verstandige manier, zonder in oversubsidiëring te vervallen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Omdat een ‘asbestveilig’ en ‘klimaatneutraal’ Vlaanderen een grote uitdaging is die niet op zich kan laten wachten, voorziet de Vlaamse regering financiële steun. Wie vóór 31 december 2022 het initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen tot een zonnedak, kan rekenen op een premie van 12 euro/m² indien aan de voorwaarden wordt voldaan. In totaal is hiervoor 23 miljoen € vrijgemaakt. Vlaanderen treedt daarmee in de Nederlandse voetsporen van de subsidieregeling 'Asbest eraf, zon erop' van enkele Nederlandse provincies.

Deze asbest- en pv-premie voor niet-verwarmde gebouwen geldt uitsluitend voor eigenaars van niet-verwarmde niet-woongebouwen die hun dak in 2022 asbestvrij maken en vóór eind 2024 zonnepanelen leggen. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10% van het gesaneerde dak bedekken. De premieaanvraag kan bij Fluvius ingediend worden vanaf 1 april 2022 tot uiterlijk 31 maart 2023. Een offerte voor de asbestverwijdering en de asbestafvoer en een betalingsbewijs van het voorschot, die allebei in 2022 gedateerd zijn, volstaan daarvoor. Voor eigenaars van woongebouwen was er al een eenmalige investeringspremie tot 1.500 € voor nieuwe zonnepaneelinstallaties en een premie voor asbestverwijdering.

“Minder asbest en meer hernieuwbare energie, een initiatief waarmee we het beste van beide werelden bekomen. Eigenaars krijgen hiermee de kans om zonder oversubsidiëring een probleemdak te transformeren naar een dak vol milieuwinst. Als het volledige budget opgebruikt wordt, kunnen we een extra oppervlakte bijna 2 miljoen m² gesaneerde asbestdaken bekomen en een bijkomend vermogen van ongeveer 40 MW aan zonnepanelen. Of om het visueel voor te stellen: 300 extra voetbalvelden aan gesaneerde daken en 30 voetbalvelden vol zonnepanelen, dat vind ik een sterk dubbel doel voor één maatregel”, aldus minister Demir.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten