Verdubbeling budget voor asbestverwijdering in landbouw
Landbouwers kunnen zich voortaan bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) melden voor de ophaling van gedemonteerde asbestdaken van hun gebouwen. Dankzij bijkomende middelen uit het plan Vlaamse Veerkracht (het budget verdubbelt tot 3 miljoen €) kan de landbouwsector ruim duizend asbestdaken of omgerekend zowat 700.000 m² asbestdaken verwijderen.
Dit sectorprotocol vormt het kader voor wederzijdse engagementen vanuit de landbouwsector en vanuit de OVAM. De OVAM stelde een inzamelaar aan die in opdracht en op kosten van de afvalmaatschappij gedemonteerde asbestdaken bij de landbouwer ophaalt. Zo komt de OVAM tegemoet aan de asbestkost die doorgaans zo’n 6 tot 10% bedraagt van de totale kost voor de vervanging van een dak .
De sectororganisaties Boerenbond, ABS en VAC zetten in op communicatie en het delen van goede praktijkvoorbeelden onder landbouwers. De OVAM ondersteunt hen hier ook inhoudelijk in met een handige brochure voor geïnteresseerde land- en tuinbouwers. De sectorpartners zorgen voor voldoende informatie en vorming zodat het asbest op een veilige manier kan verwijderd worden.
“Asbest blijft een belangrijk probleem in Vlaanderen, het komt nog erg veel voor in onze gebouwen en op onze daken. We zijn er in geslaagd om hiervoor een ongezien groot budget uit te trekken, wat ten goede komt aan de leefkwaliteit en gezondheid van velen. Bovendien zorgen we zo voor meer dak- en gevelrenovaties in Vlaanderen, die op de koop toe ook nog eens zorgen voor het verlagen van de energiefactuur van onze landbouwers, voor extra tewerkstelling voor de bouwsector én voor het verminderen van de uitstoot van CO2”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
ABS-voorzitter Hendrik Vandamme zegt al jaren te streven naar een verwijdering van asbest van de daken van de landbouwschuren en -stallen. “Tot op heden blijft dit echter een zeer dure zaak voor onze landbouwers. Vanuit het ABS zijn wij dan ook opgetogen dat onze Vlaamse regering dit probleem nu wil aanpakken en hiervoor extra budget voorziet”, aldus Vandamme.
Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker bevestigt dat het asbestafbouwbeleid al geruime wordt opgevolgd bij haar organisatie, die sterk inzet op vormingen en lokale ondersteuning van landbouwers. “Het bewustzijn dat asbest best zo snel mogelijk verwijderd wordt, leeft bij onze land- en tuinbouwers. Alleen vallen de kosten voor de verwijdering ervan vaak erg hoog uit. We zijn dan ook verheugd dat dit protocol nu wordt uitgerold zodat elke land- en tuinbouwer in gans Vlaanderen zich nu kan aanmelden voor de subsidie”, zegt De Becker.
Met de ondertekening van het protocol geeft de minister nu groen licht voor de uitvoering ervan. Land- en tuinbouwers kunnen zich aanmelden voor de dienstverlening van de OVAM via www.asbestinfo.be. Landbouwers die gebruik willen maken van een ophaling via de OVAM moeten beschikken over een ondernemingsnummer samen met een landbouwnummer, en een exploitatienummer die men voor zijn of haar activiteiten verkreeg bij het Departement Landbouw & Visserij.
De sectororganisaties en de OVAM engageren zich gezamenlijk om de landbouwers de nodige informatie te bieden over hoe ze het dak op een asbestveilige wijze kunnen (laten) verwijderen. Zo kunnen ook de nodige voorzorgen worden genomen om zichzelf en de omgeving te beschermen tegen eventuele blootstellingsrisico's aan asbest tijdens de werken.
Landbouwers kunnen een (dak)aannemer vinden via het Asbestcharter dat de OVAM samen met de bouwsector uitwerkte. Deze dakwerkers vinden asbestveilig werken belangrijk en onderschrijven dat openlijk via het charter. Hun uitvoerende werknemers zijn bovendien in het bezit van een geldig attest voor ‘eenvoudige handelingen’. Zo zijn de land- en tuinbouwers zeker dat deze werknemers weten hoe je veilig een asbestdak kan demonteren.