Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Verko schort asbestinzameling via recyclagepark tijdelijk op

Op basis van een rapport van de arbeidsinspectie (federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg - Waso), blijkt dat de vele maatregelen die de intercommunale Verko op zijn recyclageparken reeds neemt in verband met asbest nog niet volstaan om de gezondheid van het personeel volledig te garanderen.

asbest hoofdfoto

Daarom besliste Dirk Abbeloos, de voorzitter van Verko, na overleg met de raad van bestuur én met de steun van alle burgemeesters in de regio Dendermonde-Wetteren om de asbestinzameling op de tien recyclageparken van Verko tijdelijk op te schorten tot 4 september in afwachting van een akkoord van de arbeidsinspectie.

Uit een controle van de arbeidsinspectie begin 2017 bleek dat de veiligheidsmaatregelen die op de tien Verko-recyclageparken van kracht zijn voor de inzameling van gebonden asbest, waaronder waterdichte zeilen ter afdekking van de containers en het materiaal om het asbest bij droog weer te besproeien, ontoereikend zouden zijn om de gezondheid van de parkwachters en bezoekers te verzekeren. Daarom kocht Verko overalls, mondmaskers voor de medewerkers en de  bezoekers en plaatste extra in-fopanelen en paaltjes met kettingen om de asbestcontainers af te bakenen.

Dirk Abbeloos ziet zich in het belang van de medewerkers en inwoners genoodzaakt om de asbestinzameling tijdelijk op te schorten. “Vlaanderen wil tegen 2040 asbestvrij zijn. Gemeenten hebben in samenwerking met onze intercommunale de plicht om asbestcement selectief in te zamelen op het recyclagepark. We hechten daarom veel belang aan de vigerende milieuregels en het arbeidswelzijn”, aldus de voorzitter.

Metingen

“Metingen die we lieten uitvoeren op vezelconcentratie gaven geen gevaar aan, maar als de arbeidsinspectie oordeelt dat alle ingezette middelen en diensten, zoals de opleiding voor de parkwachters en het sensibiliseren van de burger via onze infokrant, nog niet volstaan om de gezondheid van het personeel en de bezoekers van het park te garanderen, kunnen we niet anders dan de asbestinzameling tijdelijk op te schorten tot we opnieuw het groene licht krijgen”, besluit Dirk Abbeloos.

Wie tijdens verbouwingswerken asbest wil verwijderen, kan intussen een beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf voor de afbraak en de afvoer van het ingezamelde materiaal ofwel het verwijderde asbest tijdelijk in plastic verpakken en bewaren tot de inzameling ervan opnieuw is toegelaten op het recyclagepark. Mogelijk kan de asbestinzameling na 4 september opnieuw doorgaan na toepassing van het extra aangekochte materiaal op alle parken, een uitgebreidere risicoanalyse, nog meer inspanningen om het asbest te benevelen en de ruimte rond de asbestcontainers regelmatig nat op te vegen.

Verko organiseert de ophaling en verwerking van huishoudelijk afval in de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen. De afvalintercommunale is gespecialiseerd in de productie van compost op industriële schaal en beschikt over tien containerparken en twee kringloopwinkels. Er wordt ook ingezet op afvalpreventie en sensibilisering.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten