Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Volkswagen Group Components toonde zopas beelden van een prototype van zijn mobiele oplaadrobot. Het is één van de concepten die naar verwachting de komende jaren de oplaadinfrastructuur met succes zal uitbreiden. De opdracht is het volledig autonoom opladen van voertuigen in krappe ruimtes, zoals ondergrondse garages. Het idee maakt komaf met parkeerplekken waar je enkel mag staan voor het laden van een voertuig.  

DB2020AL01376_mobile+charging+robot
Volkswagen AG
Die parkeerplekken in openbare of bedrijfsparkings hebben een aantal nadelen. Soms parkeert er iemand die zijn voertuig niet moet opladen of de laadplek wordt langer ingenomen dan nodig is voor het laden. Al die tijd kunnen andere bestuurders hun elektrisch voertuig niet opladen. Dat wordt opgelost met deze mobiele oplaadrobot.
 
"Een oplaadinfrastructuur die overal beschikbaar is, blijft een belangrijke succesfactor voor e-mobiliteit. Onze oplaadrobot is maar één van de verschillende methodes, maar zeker één van de meest visionaire", zegt Thomas Schmall, voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen Group Components.

Volledig autonoom opladen

De oplaadrobot van Volkswagen wordt gestart via app of Car-to-X communicatie en werkt volledig autonoom. De robot controleert zelfstandig het op te laden voertuig en communiceert ermee. Van het openen van de laadklep, over het inpluggen van de stekker, tot het weer uittrekken ervan. Het hele proces vindt plaats zonder dat er mensen aan te pas komen. Om verschillende voertuigen tegelijk te kunnen opladen, brengt de mobiele robot een aanhanger naar het voertuig als mobiele energieopslag, sluit deze aan en laadt zo de batterij van het elektrische voertuig op. De energieopslag blijft tijdens het laden bij de auto. Ondertussen zorgt de robot dat er andere voertuigen geladen worden. Zodra hij klaar is, haalt hij de mobiele energieopslag zelfstandig op en stuurt deze terug naar het centrale laadstation. De videolink onderaan dit artikel toont hoe het precies werkt.
 
Volkswagen werkt momenteel aan een complete gelijkstroom-laadfamilie. Het flexibele snellaadstation wordt al begin dit jaar op de markt gebracht. De gelijkstroomwallbox wordt sinds enkele weken getest op verschillende Duitse productielocaties van het bedrijf. De mobiele oplaadrobot heeft met succes de status van prototype bereikt en wordt intensief verder ontwikkeld. Eén van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om klaar te zijn voor de markt is onder meer de Car-to-X-communicatie, die het autonome oplaadproces mogelijk maakt.
 
Exploitanten van parkeerterreinen, parkeergarages en ondergrondse garages kunnen elke parkeerplaats snel en eenvoudig elektrificeren met de mobiele oplaadrobot. Daardoor moet er niet alleen minder worden gebouwd, maar worden ook kosten bespaard.
 
https://www.youtube.com/watch?v=yMC1H__xL3Y&feature=emb_logo
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten