Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Sustalab helpt CEO's innoveren

Duurzame strategieën uitdenken voor de toekomst is een uitdaging voor vele bedrijven. Voortaan kunnen CEO’s hiervoor de hulp inschakelen van Sustalab, een start-upinitiatief met laatstejaarsstudenten Toegepaste Economische Wetenschappen en Handelsingenieur en jonge alumni van de Universiteit Antwerpen. 

Sustalab helpt CEO's innoveren
Verscheidene ‘captains of industry’ waaronder de afgevaardigde bestuurders van Willemen Groep en Aertssen Groep deden al een beroep op Sustalab. Innovatieve ideeën en een meer duurzame bedrijfsstrategie ontwikkelen is het doel van Sustalab. Via een zelf ontwikkelde methode dagen de studenten die behoren tot de generatie van de millennials, de raden van bestuur van bedrijven uit. 
 
“Ze gebruiken hiervoor hun expertise, strategisch denkvermogen en hun ongelimiteerde creativiteit. De frisse dynamiek van de millennials, de klanten en werknemers van de toekomst, heeft al bij veel bedrijven de ogen doen opengaan”, vertelt professor-ondernemer Hans Verboven die de start-up oprichtte. Hij coacht de studenten van Sustalab en begeleidt de CEO-sessies.
 
Professor Verboven ziet het ook als een leuke uitdaging voor de laatstejaarsstudenten. Ze doen praktijkervaring op en bouwen aan hun netwerk. Op het einde van het jaar schrijven ze hun masterscriptie over hun projecten bij Sustalab. Hiermee hanteert UAntwerpen een unieke aanpak voor haar economiestudenten. Ze worden niet verplicht om een saai academisch werkstuk te schrijven, maar hebben ook de mogelijkheid om een meer praktijkgerichte masterproef uit te werken. 
 
 
De studenten zelf zijn enorm enthousiast “Voor dit alles slaan we inderdaad soms een les over, want de bedrijfsleiders hebben minder flexibele agenda’s dan wij. Maar we proberen dat tot een minimum te beperken. Bovendien verwerven we via Sustalab andere meer praktijkgerichte vaardigheden zoals ondernemerschap en leiderschap. We merken ook dat onze aanpak tijdens de bedrijfsworkshops werkt. De CEO’s luisteren echt. Deze vorm van klimaatbrossen heeft dus een onmiddellijk effect”, lacht studente Anse Mertens.
 
Rond de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van UAntwerpen ontwikkelt zich een hele community van bedrijven waarmee wordt samengewerkt voor het ontwikkelen van duurzame bedrijfsstrategieën. “Hierbij is het een enorme troef dat onze universiteit zich in het economisch hart van Vlaanderen bevindt. De meerwaarde is enorm, zowel voor de bedrijven als voor de studenten. Ook de Vlaamse duurzaamheidsstandaard Sustatool werd hier door Hans Verboven en zijn team ontwikkeld”, besluit decaan Koen Vandenbempt.
 
Ondernemingen die zich ook willen laten inspireren door het jonge team van studenten kunnen contact opnemen via www.uantwerpen.be/sustalab.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten