Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Innovatieve beugels voor het snel bevestigen van elke leiding

Loodgieters, aannemers, architecten, studiebureaus en andere bouwexperts staan steeds meer onder tijdsdruk. Sneller en efficiënter werken is de boodschap. Plannings- en uitvoeringszekerheid is dus van cruciaal belang. Daarom ontwikkelde de Limburgse start-up Opdamo uit Bree een innovatieve en gepatenteerde oplossing voor het bevestigen van alle leidingen waarmee je volgens de zaakvoerders Didier Moras en Stefan Daniels 95% tijd bespaart.

Innovatieve beugels voor het snel bevestigen van elke leiding (2)
Didier Moras is al 30 jaar werkzaam in de bouw en plaatste kilometers (afvoer)leidingen. Doorheen de jaren zag hij tal van bouwinnovaties de revue passeren. Maar leidingen leggen werkt nog steeds hetzelfde als vroeger. Opmeten, boren, de juiste hellingsgraad bepalen, vastzetten, bijstellen én dit tientallen keren per woning... (afvoer)leidingen leggen kost niet alleen veel tijd, het is ook een erg arbeidsintensieve klus.
 
Samen met Stefan Daniels, een expert in IT- en businessanalyse, brengt Didier Moras hier nu verandering in. “Onze Opdamo-kunststofbeugels zijn eenvoudig te installeren. Je schroeft of schiet de voet vast, bevestigt de klem en klikt de leiding erin. Zelfs zonder technische expertise is het een fluitje van een cent. Waar een traditionele beugel ongeveer drie minuten vraagt om te monteren, duurt dit met Opdamo slechts tien seconden. Een tijdsbesparing van 95%”, legt Didier Moras uit.
 
Plug & play
 
Naast de tijdsbesparing zijn er nog andere voordelen. Het plug & playsysteem bestaat in hoogtes van 10, 20, 30, 40 en 50 mm. Hiermee bepaal je exact de juiste hellingsgraad. “Heel wat verstoppingen worden veroorzaakt door een te lage of hoge hellingsgraad. Door het aantal handelingen te beperken, werk je bovendien ergonomischer. Tot slot is Opdamo compatibel met alle standaardmaten van 25, 40 en 50 mm. Andere maten zijn mogelijk op aanvraag”, vertelt Moras.
 
De ontwikkeling van Opdamo duurde meer dan een jaar. “Een periode van prototypes testen, de juiste partners zoeken, het patent aanvragen... Het was een lang proces, maar achteraf gezien wel nuttig. Zo werden nog verscbillende productverbeteringen doorgevoerd”, aldus beide Limburgers.
 
“Op de voet vind je nu bijvoorbeeld inkepingen om een correcte uitlijning te garanderen. De klem is dan weer roteer- en kantelbaar om kleine afwijkingen op te vangen. De modulaire beugels zijn gemaakt in de hoogste kwaliteit van polypropyleen. Dat maakt ze gemakkelijk hanteerbaar, ultralicht en toch zeer stevig en duurzaam. Vanaf november vind je de Opdamo-beugel bij professionele groothandels in bouw- of sanitairproducten. Wie zelf verdeler wil worden mag ons altijd contacteren”, besluiten Didier Moras en Stefan Daniels.
Didier Moras en Stefan Daniels.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten