Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Consortium BRAVO-4 haalt R4WO-project binnen

Het consortium BRAVO-4 werd aangeduid als voorkeursbieder voor het project R4 West en Oost waarvan de investering op 750 miljoen € wordt geraamd. Het consortium BRAVO-4 bestaat uit I4B, Besix Group, Stadsbader, EPICo en Rebel. Het gaat over de aanpassing van een deel van de R4, de Ring rond Gent, één van de grootste publiek private samenwerkingsprojecten (pps) in ons land op het vlak van publieke infrastructuur.

Consortium BRAVO-4 haalt R4WO-project binnen
Het project wordt uitgevoerd in een publiek private samenwerking met een vergoeding gedurende 30 jaar, gebaseerd op de beschikbaarheid van de infrastructuur. De werken starten in 2023 en zullen klaar zijn in 2028.
 
Het project R4WO, Ring 4 West-Oost, omvat het ontwerp, de herinrichtingswerken, de renovatie, de financiering en het onderhoud van een deel van de Ring rond Gent. Het gaat concreet over het deel langs het kanaal, dat Gent verbindt met Zelzate.
 
Het project heeft verschillende doelstellingen: het verkeer veiliger en vlotter laten verlopen, de residentiële zones in de randstad leefbaarder maken, een uitgebreide fietsinfrastructuur aanleggen en de haven van Gent toegankelijker maken.
 
Het fonds I4B (met als stichtende investeerders AG, Synatom en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij) en zal zo één van de belangrijkste financiers zijn, met eigen vermogen en quasi-eigen vermogen, van de projectonderneming die verantwoordelijk zal zijn voor de financiering van de bouw en voor het langetermijnonderhoud van deze nieuwe infrastructuur.
 
750 miljoen €
 
“Dit is een enorm belangrijk mobiliteitsproject voor de regio. We investeren 750 miljoen € een vlotte en veilige Gentse kanaalzone, met leefbare woonkernen en met de nadruk op veilige en comfortabele fietspaden”, zegt Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
 
“We zijn al gestart met de eerste knoop, die als een quick-win wordt uitgevoerd. Daarnaast zijn er nog drie andere quick-wins, drie fietsbruggen. Vanaf 2023 kunnen we dan starten met de andere 14 knooppunten op de R4 West en Oost, met BRAVO-4 als partner”, aldus minister Peeters.
 
Volgens André Autrand, CEO van I4B, is het een grootschalig én duurzaam project dat de levenskwaliteit en de verkeersveiligheid van de Gentse rand zal verbeteren en de economische ontwikkeling nog vele jaren stimuleren door een vlotter verkeer en de betere bereikbaarheid van de haven.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten