Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Investeringsplan van 2,1 miljard € voor mobiliteit en infrastructuur

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft haar investeringsplan voor 2022 klaar. Daarin staan drie kernwoorden centraal: fiets, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Alle geplande investeringen kunnen telkens onder één of meer van deze pijlers ondergebracht worden. Volgend jaar zal 2,157 miljard € worden geïnvesteerd in 933 projecten.

Investeringsplan van 2,1 miljard € voor mobiliteit en infrastructuur (1)
© Elmar Gubisch
Het grootste aandeel van dit budget gaat naar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dat met een bedrag van ruim 799 miljoen € liefst 576 projecten op de agenda heeft staan. Het AWV wordt gevolgd door De Vlaamse Waterweg met 294 miljoen € of 128 projecten en De Werkvennootschap op ruim 176 miljoen € of 48 projecten.
 
Vervoersmaatschappij De Lijn kan rekenen op ruim 264 miljoen € investeringsmiddelen. Dat bedrag zal onder meer worden besteed aan spoorvernieuwingen, aanpassingen in de stelplaatsen, ICT-projecten en het vergroenen van de busvloot.
 
Voor het Departement Mobiliteit en Openbare Werken wordt bijna 500 miljoen € uitgetrokken, wat goed is voor 34 projecten. Het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken beheert 7.000 km aan gewest- en autosnelwegen, aan 1076 km bevaarbare waterwegen, 2.777 kunstwerken (bruggen, tunnels en keermuren) en 7.700 km aan fietspaden. Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en Lantis zijn elk goed voor telkens 64 miljoen €.
 
“We houden ons aan onze belofte en blijven volop verder investeren in fietsinfrastructuur waarvoor volgend jaar 300 miljoen € wordt uitgetrokken.  Investeringen zijn nodig indien we mensen massaal willen stimuleren om voor de fiets te kiezen”, aldus minister Peeters.
Vandaag gebeuren 16% van de verplaatsingen met de (elektrische) fiets. Het aandeel van de fiets in de functionele verplaatsingen in Vlaanderen wil Peeters uiterlijk tegen 2025 doen stijgen tot 20%. De bestaande infrastructuur moet ook veiliger worden. Bruggen en tunnels worden in 2022 aangepakt voor een bedrag van 185 miljoen €.
 
Inzake duurzaamheid ligt de focus op tal van waterbeheersing en -beveiligingswerken waarvoor 87 miljoen € wordt uigetrokken. Inzake kustbeveiligng reserveert de Vlaamse regering 50 miljoen €, bestemd voor zandsuppletie en infrastructuur. Ook de investeringen op het Albertkanaal en de Seine/Schelde worden voortgezet. Hiervoor is ongeveer 80 miljoen € gereserveerd.
 
Het ontwerp Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2022 van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken kan je hier downloaden in PDF-formaat. Begin 2022 zal dit ontwerp GIP aangepast worden aan de stand van de vastleggingen GIP 2021. Het GIP 2022 wordt dan formeel goedgekeurd door minister Lydia Peeters.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten