Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Mechelen plant dit jaar een heleboel wegenwerken

De stad Mechelen zal dit jaar heel wat projecten uitvoeren die de voorbije jaren werden voorbereid. 2021 wordt een belangrijk jaar voor infrastructuurwerken in Mechelen, zowel in het centrum als in de deelgemeenten.    

Mechelen plant dit jaar een heleboel wegenwerken (1)
“Er komt nieuwe infrastructuur bij of er worden bestaande wegen vernieuwd. Sommige straten en pleinen worden onthard. Met de geplande projecten willen we onze stad nog mooier, toegankelijker, groener en fietsvriendelijker maken”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen.

Wegenis en riolering

Dit jaar beginnen de belangrijkste werken in het centrum op: de volledige vernieuwing van de as Adegem-, Onze-Lieve-Vrouwe- en Hanswijkstraat. De werken aan de eerste twee straten worden dit jaar opgestart. Ook Mechelen-Noord komt aan de beurt met de heraanleg van de Oude Pleinstraat, de Schorsmolenstraat en de Viermolenstraat.
 
De opening van de Tangent zal hierin ook een belangrijk wapenfeit zijn, vooral omdat het heel wat straten errond zal ontlasten en zo de weg vrijgemaakt wordt voor een andere en groenere invulling van de vesten.

Ontharden en vergroenen

“De aanleg van nieuwe infrastructuur, onder meer voor fietsers, is zeer belangrijk, maar soms mag het wat minder zijn. In een aantal straten en op een aantal pleinen is er meer verharding dan strikt noodzakelijk. Om de natuurlijke sponswerking van de bodem te herstellen, is het belangrijk om daar iets aan te doen”, aldus Princen.
 
Een aantal onthardingsprojecten worden dit jaar opgestart. De ontharding van de Spildorenlaan is daarbij de showcase: het teruggeven van een deel van de rijbaan aan het natuurgebied en een voorbeeld waarbij met verschillende types van ver- en onthardingen wordt geëxperimenteerd.
 
In de Korte Veluwestraat, die als testproject voor een groene woonstraat fungeerde, wordt dit jaar fase 2 van de ontharding opgestart. Hierbij ligt de nadruk nog meer op vergroening en wordt de rijbaan tot een verhard karrespoor herleid. In Muizen wordt een participatief traject opgestart om het dorpsplein te ontharden en de fietsdoorstroming van het dorpshart te verbeteren.
 
Ook een aantal wijken van Woonpunt krijgen in samenwerking met de De Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen (VMSW) een groene make-over: de volgende fase van de heraanleg van de Gandhiwijk wordt in het voorjaar opgestart, het openbaar domein van Otterbeek wordt vanaf maart heraangelegd.

Mechelen Fietsstad

Samen met collega-schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke werkt Patrick Princen dit jaar ook verder aan de verbetering van de fietsinfrastructuur in Mechelen. Het Tivoli-fietspad, waarvan de werken eind vorig jaar begonnen, wordt dit voorjaar afgewerkt.
De verbinding tussen de Eikestraat en Otterbeek is de schakel die een afzonderlijke fietsroute van de R6 tot de R12 mogelijk maakt, tussen de Antwerpse- en Liersesteenweg in.
 
Het aanleggen van een nieuwe parking voor het Tivolipark aan de Eikestraat zorgt er ook voor dat de parkings aan het kasteel en aan de Tivolilaan deels onthard kunnen worden.
 
Daarnaast worden ook de werken aan de fietspaden op de Leestse- en Liersesteenweg (Vrouwvliet – R6) opgestart door de stad, bij de Leuvense- en de Brusselsesteenweg zijn dat respectievelijk het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de provincie Antwerpen. Ook de werken aan de fietsostrade richting Zemst worden eind dit jaar in gang gezet.
 
De opening van het fietspad langs de tangent wordt ongetwijfeld één van de belangrijkste fietsfeiten van 2021. Het traject van 2,5 km met drie fietstunnels, een fietsbrug en de fietspuzzel wordt niet alleen een belangrijke schakel in het bovenlokale functionele fietsnetwerk, maar ook een quasi conflictvrije noord-zuidas voor de Mechelaar.
 
Als kers op de taart wordt eind dit jaar ook de nieuwe wegen- en fietsinfrastructuur van het stationsproject opengesteld.
Foto: Stad Mechelen
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten