Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Twee nieuwe fietspaden in West-Vlaanderen

De West-Vlaamse provincieraad heeft op 23 september het bestek en de gunningswijze goedgekeurd voor de aanleg van een nieuw fietspad langs de Catstraat, de Oostmeetstraat en Lekestraat in Koekelare. De kost van deze werken wordt geraamd op 7.778.561 €, inclusief btw. De provincie keurde ook de aanleg goed van een nieuw fietspad tussen Waregem en Deerlijk.

Nieuw fietspad
Het gaat in Koekelare om de aanleg van verhoogde enkelrichtingsfietspaden in asfalt met een breedte tussen 1,5 m en 1.75 m, over een traject van 2,5 km. Fietssuggestietroken en een fietsoversteek zorgen voor een betere verkeersveiligheid.
 
Het project past in een groter geheel waarbij de rijweg wordt vernieuwd en er een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd door de gemeente Koekelare en Fluvius. In het centrum van De Mokker zal ook heel wat extra groen aangelegd worden.
 
De werken in Koekelare die de provincie voor haar rekening neemt omvatten o.a. de voorbereidende opbraak- en grondwerken, het verplaatsen van delen van de gracht, de aanleg van het asfalt en het aanbrengen van fietssuggestiestroken.
 
De kostprijs van deze werkzaamheden wordt geraamd op 7.778.561 €, inclusief btw, waarvan 1.627.676 € ten laste van de provincie. De start van de werken is voorzien in de loop van 2022. De uitvoeringstermijn bedraagt 340 werkdagen.
 
De Vlaamse overheid zal via het Fietsfonds 50% van het provinciale kostenaandeel voor de fietspaden op zich nemen. Het nieuwe fietspad maakt deel uit van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk.

Waregem en Deerlijk

Het nieuwe fietspad langs de Waregemstraat en Deerlijkseweg tussen Waregem en Deerlijk wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad in cementbeton met een breedte van 2,5 m, over een traject van 960 m. Het fietspad wordt van de rijweg gescheiden door een tussenstrook van 1 m waarin een haagblok wordt geplant.
 
Het project past in een groter geheel waarbij de rijweg wordt vernieuwd en er een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd door Aquafin. De kosten van de werkzaamheden worden geraamd op 5.377.642,71 € zonder btw, waarvan 158.533,26 € ten laste van de provincie.
 
De werken die de provincie voor haar rekening neemt omvatten o.a. de voorbereidende opbraak- en grondwerken, funderingswerken, aanleg van het fietspad en het planten van de hagen.
 
De Vlaamse overheid zal via het Fietsfonds 50% van het provinciale kostenaandeel voor de fietspaden op zich nemen. Het nieuwe fietspad maakt deel uit van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk. De start van de werken is voorzien in de loop van 2022. De uitvoeringstermijn bedraagt 320 werkdagen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten