Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Haven Zeebrugge investeert in eigen 5G-netwerk

Port of Zeebrugge investeert zelf in een privaat supersnel communicatienetwerk. 5G is de sleuteltechnologie waarvan vooral de industrie wereldwijd hoge verwachtingen koestert. Het 5G-netwerk moet de innovatie in en rond de Zeebrugse haven versnellen.

Haven Zeebrugge investeert in eigen 5G-netwerk
Zeebrugge is een ultramodern logistiek platform dat ten dienste staat van de Europese en intercontinentale markten. Het hypersnelle 5G-netwerk zal niet enkel de concurrentiele positie van de haven versterken, maar ook die van de privébedrijven, de overheden, de belangenverenigingen en de instanties die bij de haven betrokken zijn.

Datacenter

Het brein van dit private 5G-netwerk staat in het datacenter van de haven. Hierdoor blijft alle data veilig binnen het eigen netwerk en is het onafhankelijk van externe invloeden. In een eerste fase zal de snelle verbinding worden gebruikt voor connectiviteit naar sleepboten, snuffelpalen, camera’s en kaaisensoren. Ook voor de nieuwe zeesluis zal een snelle en betrouwbare connectie cruciaal zijn. 
 
Daarnaast zal de 5G-verbinding ingezet worden bij de bedrijven in de haven voor dispatching, connectiviteit naar containerliften (straddle carriers), track & trace-systemen en kritische groepscommunicatie.

Een versnelling hoger

De eerste externe gebruikers hebben zich reeds gemeld. Zij zullen het nieuwe netwerk gebruiken om communicatie tijdens het bouwen en onderhouden van offshore windturbineparken mogelijk te maken. Door de realisatie van dit 5G-netwerk schakelen zowel innovatie als automatisering een versnelling hoger. Zo zal het platform de groeimotor zijn voor allerlei toepassingen van het Internet of Things (IoT), voor autonome vaartuigen, augmented reality (ar) en drones. 
 
Tijdens de eerste fase die vanaf eind dit jaar reeds operationeel zal zijn, wordt het 5G-netwerk in de voorhaven uitgebouwd. De tweede fase, die de achterhaven van 5G-dekking zal voorzien, wordt midden 2020 gerealiseerd. 

Uitbouw

Voor de praktische uitbouw gaat de haven van Zeebrugge in zee met Citymesh, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de uitbouw en beheer van grootschalige draadloze netwerken. Citymesh zorgt in Zeebrugge voor een end-to-end ondersteuning en voor de commerciële uitbating van het netwerk. Het is tot nog toe de enige operator die private 5G-netwerken realiseert in nauwe samenwerking met technologiepartner Nokia.
 
“We willen als havenbestuur onze private partners in de haven stimuleren om de beste innovatieve oplossingen toe te passen in elke stap van de logistieke keten. De 5G-technologie maakt dat mogelijk. We vonden het belangrijk om als havenbestuur hierin de eerste stap te zetten en een toepassing op te zetten waar onze bedrijven gebruik van kunnen maken”, besluit Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de Zeebrugse haven.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten