Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Eerste commercieel project 3D-printen in de bouwsector

Groep Van Roey uit Rijkevorsel onderzocht hoe innovatieve 3D-betonprinttechnologie anno 2020 een meerwaarde kan betekenen in commerciële toepassingen. Dat onderzoek resulteert nu in een eerste project, de Sportoase Groot Schijn in Antwerpen. Een 3D-printer zal de verloren bekistingselementen van de recreatiezone maken.

Eerste commercieel project 3D-printen in de bouwsector
Tegen 2030 wil Dubai wereldwijd toonaangevend worden in 3D-printen. Zo lang heeft Groep Van Roey niet willen wachten. “Als groep zijn we steeds op zoek naar manieren om innovatie te integreren in onze dagelijkse manier van werken”, zegt Steven Janssen, projectdirecteur bij Van Roey.
 
“Sportoase Groot Schijn zal als complex een pioniersrol vervullen wat betreft duurzaamheid. Het wordt een volledig gasloos gebouw en we voorzien chloorarm water voor onze bezoekers. Het gebruik van de 3D-printtechnologie toont aan hoe belangrijk we duurzaamheid en het optimaal gebruik van beschikbare materialen vinden”, vertelt Michaël Schouwaerts, algemeen directeur van Sportoase.
 
“De projectuitvoering brengt het hele proces uitvoerig in kaart. Elke stap wordt technisch-wetenschappelijk onderbouwd en uitgebreid gedocumenteerd. Zo kunnen we 3D-printen als een nieuwe standaard integreren in onze manier van werken. Bovendien besparen we op het materiaal dat we anders nodig zouden hebben voor de bekisting”, zegt Steven Janssen.
Een belangrijke succesfactor bij 3D-betonprinten is het BIM-model (Building Information Modeling). De BIM-modelleur bij groep Van Roey tekent nauwkeurig de bekistingselementen uit en stuurt deze door naar het team van Weber Belgium. De exacte afmetingen worden vanuit het BIM-model overgenomen door de 3D-printer en het printen kan beginnen. Het resultaat? Een exacte replica van het element uit het BIM-model. Dankzij de technologie wordt de foutenmarge tot nul herleid.
 
“We zijn uitermate trots dat we samen met groep Van Roey de eerste commerciële 3D-printopdracht in België zullen realiseren. Sinds januari 2019 beschikken we bovendien over de eerste industriële productielocatie voor het 3D-printen van betonnen elementen voor de bouw“, verklaart Kurt Martens, commercieel directeur van Weber Belgium, een fabrikant van kant-en-klare mortels voor nieuwbouw en renovatie. Weber Belgium is gevestigd in Grimbergen en maakt deel uit van de Groep Saint-Gobain.
 
“3D-printen belooft een vaste waarde te worden in de bouwsector. Dankzij deze technologie kunnen moeilijke vormen kostenefficiënt gerealiseerd worden doordat minder materiaal wordt gebruikt, minder manuele arbeid op de bouwwerf nodig is en minder afval wordt geproduceerd. Deze innovatieve manier van bouwen laat ook weinig tot niets aan het toeval over, zonder afwijkingen op het vooropgestelde budget en de uitvoeringstermijn (die extreem verkort wordt) tot gevolg”, besluit Steven Janssen.
 
Groep Van Roey bestaat uit tien bedrijven. De klasse 8-aannemers Van Roey, vanhout.pro, Algemene Bouw Maes en Artem zijn toonaangevend in algemene en industriële bouwprojecten. Vanhout.pro verzorgt interieuropdrachten en produceert het maatmeubilair in eigen atelier. Staalbeton produceert betonstaal en maakt prefabbeton en metaalschrijnwerk op maat, terwijl Architon op maat prefab bouwelementen in architectonisch beton produceert. Van Roey Vastgoed is actief in de residentiële en professionele projectontwikkeling.
 
Sportoase ontwikkelt en exploiteert multifunctionele sport- en recreatiecentra. Van Roey Services wil eigenaars en gebruikers van gebouwen maximaal ontzorgen door de operationele kosten én de leefbaarheid te optimaliseren over de hele levenscyclus van een gebouw. IFTech ten slotte is de marktleider in België voor het ontwerpen, bouwen, installeren en onderhouden van geothermische energiecentrales.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten