26 jaar na de opening van de eerste Living Tomorrow was dit ondanks de viruscrisis een ideaal moment voor een nieuw ambitieus project. “De coronacrisis werd een extra stimulans voor een groene innovatiegolf en een gigantische digitale versnelling waar we samen met 50 bedrijven mee op zullen inzetten”, aldus oprichter Frank Beliën en CEO Joachim De Vos.
Vlaams viceminister-president Hilde Crevits verscheen als een soort ‘robotversie’ bij de ‘eerste raamzetting’ van Living Tomorrow. Met de ondersteuning van het exoskelet – dat haar armen, benen en rug ondersteunde - kon ze zich lichter, sneller en beter bewegen bij het plaatsen van het eerste raam zonder haar spieren te overbelasten. Een mooie innovatie die bouwvakkers in de toekomst enorm zal ontlasten.
“Fantastisch, al die innovatieve en duurzame technieken die ik hier ontdek”, aldus Crevits. “Living Tomorrow is een enorm belangrijk project voor Vlaanderen op het vlak van innovatie en ook educatie voor onze jeugd, onderwijsinstellingen, overheidsdiensten en personeel van onze Vlaamse steden en gemeenten. Het is fantastisch dat we hen via Living Tomorrow kunnen inspireren rondom de meest innovatieve technieken”, benadrukt minister Crevits.
“In de toekomst worden de digitalisering van onze steden en gemeenten richting ‘smart cities’ én techniek en STEM-onderwijs alleen nog maar belangrijker, dat is duidelijk. Ik ben dan ook enorm trots dat we mede dankzij onze financiële steun hier in Vlaanderen een platform als Living Tomorrow hebben waarmee we kunnen tonen wat hiervoor nodig is.”
Ook burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte kroop in een exoskelet om minister Crevits bij de raamzetting te assisteren. “Dit soort innovaties letterlijk tastbaar maken voor het publiek: net daarom is Living Tomorrow zo belangrijk”, aldus Bonte. “Ik ben dan ook enorm trots dat we met deze nieuwe campus eind volgend jaar hier in Vilvoorde één van de grootste innovatiecentra van Europa zullen hebben.”
Door zijn innovatiecampus te lanceren in volle coronacrisis lijkt Living Tomorrow misschien wat op de zaken vooruit te lopen. Maar voor Living Tomorrow CEO Joachim De Vos komt de nieuwe hub er op exact het juiste moment. “We staan op een kantelpunt van het digitaliseringstijdperk naar een autonomiseringstijdperk waarbij de focus op duurzame innovaties zal liggen. Corona en de Europese greendeal hebben alles wat voordien vast stond in vraag gesteld. En dat is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet per se negatief”, zegt De Vos.
“Het biedt net kansen om te resetten en op een andere manier over dingen na te denken. En laat dat net de perfecte hefboom zijn voor innovatie. We hebben nu een unieke opportuniteit om een stevige innovatiesprong te maken via co-creatie, vooral op het vlak van duurzaamheid en uiteindelijk klimaatneutraliteit én op het vlak van de ongekend snelle digitale evolutie die er zit aan te komen. Want dit worden dé uitdagingen voor de komende jaren. De fysieke, digitale en biologische wereld zullen vervagen en zowel een technologische als een economische en sociale disruptie teweegbrengen. We zijn dan ook enorm blij dat we intussen meer dan 50 bedrijven rondom ons verzameld hebben – van toonaangevende IT-partners tot mobiliteits- en gezondheidsspelers - die hier samen met ons op inzetten.”
Innovatiegolf
Living Tomorrow wil samen met dit consortium dan ook de innovatiegolf boosten die het post-corona ziet opkomen. “We zullen al onze innovatiekracht moeten bundelen om naar een zero-emissie en volledig geconnecteerde wereld te gaan. Want dit overstijgt alle grenzen tussen bedrijven, sectoren, landen en werelddelen”, legt De Vos uit. “Maar het blijft erg theoretisch en ongrijpbaar voor veel bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en consumenten. En net daar willen we met onze nieuwe campus het verschil maken. We willen de vertaalslag maken naar de praktijk: wat zullen deze innovaties betekenen voor onze manier van wonen, leven en werken? Zullen we nog massaal reizen en naar kantoor gaan? Welke mogelijkheden brengen 5G, AI en IoT met zich mee? Hoe zullen slimme energienetwerken ons verbruik veranderen? Zullen we water- of stroomtekorten kennen?”
Het antwoord op al deze vragen wil Living Tomorrow in zijn nieuwe campus bieden en tastbaar maken. “Te starten met het gebouw zelf dat we zo CO2- en energievriendelijk mogelijk willen maken”, legt Living Tomorrow-oprichter Frank Beliën uit. “Via innovaties als CO2-neutraal beton en bakstenen, isolatie uit gerecycleerde matrassen, bouwmaterialen die zelf kunnen aangeven wanneer ze vervangen moeten worden en die volledig kunnen gerecycleerd worden, ... Maar vooral ook door de vele verschillende functies die ons 15 verdiepingen hoge gebouw zullen vervullen, als het eind volgend jaar open gaat.”
Levend lab
De nieuwe campus, die een investering van 30 miljoen € vormt, zal voor een groot stuk een levend lab worden waar naar verwachting meer dan 1 miljoen consumenten, bedrijven en overheden letterlijk de toekomst zullen binnenstappen. “We zullen hier bv. tonen hoe het revalidatiecentrum in 2030 er zal uitzien, hoe we eten 3D-printen en laten klaarmaken via robots, hoe we mensen zullen binnenlaten via het dak waar ze met een drone-helikopter worden afgezet…”, licht Frank Beliën een klein tipje van de sluier.
“Er zal zelfs een mogelijkheid zijn om te overnachten om mensen echt ten volle onder te dompelen in de toekomst, via hotelkamers met thematische innovaties die je zelf kan testen en feedback geven. Een ideaal testplatform voor toekomstige markten en diensten. Daarnaast wordt de campus ook een collaboratie-hotspot voor bedrijven om innovatie-sessies te doen en elkaar te inspireren én een educatiecentrum rondom innovaties en innovatieve technieken.”
Extra partners
Om al deze innovaties zo tastbaar mogelijk te maken tegen eind volgend jaar, is in Living Tomorrow nog plaats voor extra innovatieve partners. “We zijn enorm trots op het consortium van meer dan 50 bedrijven dat we tot nu toe hebben kunnen opzetten, maar er zijn zeker nog thema’s, producten en diensten die we nog niet geïntegreerd hebben. Vooral inzake digitalisering, IT en toekomstige diensten (as-a-service) kijken we nog naar toonaangevende bedrijven die willen laten zien wat ze in hun mars hebben. Zo hopen we op alle vlakken de toekomstbeleving volgend jaar compleet te kunnen maken”, besluit Frank Beliën.
Schüco, leverancier van aluminium systemen voor ramen, deuren en gevels, zet met veel enthousiasme de schouders onder het vernieuwde Living Tomorrow in Vilvoorde. Schüco illustreert met dit project haar rol als trendsetter in de bouwsector en onderstreept daarmee heel duidelijk de ambitie om te groeien in België.
Als co-initiator zal Schüco een grote stempel drukken op dit project. Het nieuwe Living Tomorrow gebouw zal een innovatieshowroom van Schüco bevatten en wordt uitgerust met de meest vooruitstrevende aluminium systemen van Schüco. Het oorspronkelijke gebouw in Vilvoorde wordt volledig gerenoveerd en mee geïntegreerd in de nieuwbouw. Beiden worden volledig uitgerust met Schüco-systemen en -producten. Het nieuwe Living Tomorrow zal plaats bieden aan een demozone, meeting center, restaurant en kantoorruimte. Zowel in de showroom als in de gebruikte materialen voor het nieuwe gebouw komen producten aan bod die Schüco’s expertise in de verf zetten, van digitale toegangscontrole tot innovatief raambeslag en slimme sensoren.
Hoe zullen we leven, wonen en werken in 2030? Schüco biedt al een duidelijke toekomstvisie, met aandacht voor akoestiek, urbanisatie, veiligheid en digitalisatie. Maar ook duurzaamheid en energie-efficiëntie speelt daarbij een belangrijke rol. Schüco is hierin pionier en trendsetter en engageert zich sterk in circulair bouwen en klimaat. De nieuwe Innovation Campus Living Tomorrow gebouw heeft de ambitie volledig energieneutraal te zijn, mede dankzij de gevelsystemen van Schüco.
“Deze Innovation Campus geeft ons een extra uitvalsbasis in België: een plaats waar we illustreren wat we nu al kunnen én waar we duidelijk zullen meegeven waar we in de toekomst naartoe gaan. Digitalisatie zal daarbij steeds belangrijker worden. Onze sector denkt nog steeds relatief traditioneel en daar willen we iets aan doen”, zegt Michels.
Ook Recticel Insulation bouwt mee aan de nieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow. In het concept worden zowel thermische als akoestische isolatieoplossingen van Recticel ingezet.
Behalve duurzaam bouwen staat ook technologie hoog op de agenda van Living Tomorrow. De digitale transformatie van de bouwsector is een feit en dit biedt alleen maar opportuniteiten voor Recticel en bouwprofessionals. “Living Tomorrow is voor Recticel Insulation een innovatielab om nieuwe technieken en tools te onderzoeken en zo onze innovatieve isolatieconcepten verder vorm te geven. In het project Werf van de Toekomst analyseren we samen met partners de verdere digitalisatie van het bouwproces en vooral de meerwaarde voor de aannemers en architecten. Innovatie en technologie in de bouwsector gaan ook steeds meer hand in hand. Denk maar aan 3D-printen, robotica, BIM, drones… maar nog te vaak is de toegevoegde waarde voor de bouwprofessionals zoek”, zo verduidelijkt Peggy Matthys, head of marketing bij Recticel Insulation.
Holcim België neemt eveneens deel aan het project van Living Tomorrow. De groep LafargeHolcim – waarvan Holcim België deel uitmaakt - neemt al jarenlang initiatieven ten gunste van duurzaamheid in de bouwsector. Zo was het afgelopen september het eerste wereldwijde bouwmaterialenbedrijf dat de Net Zero Pledge-belofte ondertekende en zich bij het Science Based Targets-initiatief (SBTi) aansloot. “Daarnaast is het voor Holcim België essentieel om ideeën en visies voor de toekomst uit te wisselen met andere spelers, niet alleen op het gebied van duurzaamheid en CO2-neutraliteit, maar ook inzake thema's als smart homes & consumer services, smart mobility, smart health & care, smart buildings en smart cities & industry”, vertelt Bart Daneels, CEO van Holcim België.
“Dankzij zijn thermische inertie is beton een gegeerde oplossing om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. Een ‘lifecycle analysis’ van gebouwen laat zien dat beton het ultieme duurzame bouwmateriaal is. En dat is niet alles. Vanwege de voor de hand liggende kwaliteiten inzake sterkte, duurzaamheid van de componenten en structuren, evenals akoestische weerstand, heeft beton een heleboel voordelen. Tot op het punt dat het, zelfs in 2021, het materiaal van de toekomst blijft.”
Voor Living Tomorrow en Holcim leek het voor de hand liggend om het nieuwe beton ECOPact te integreren in het nieuwe complex: een concept die twee koolstofneutrale betonsoorten omvat - ECOPact ZERO en ECOPact ZERO +, gebaseerd op vijf strenge eisen. Die zijn: het gebruik van grondstoffen met een lage ecologische voetafdruk; CO2-neutraal of CSC (Concrete Sustainability Council) gelabelde productie-sites; transport van beton met Euro 6-voertuigen; een analyse van het koolstofgehalte, die na afloop van elk project door een externe organisatie wordt uitgevoerd en gevalideerd; compensatie van het aandeel van de onsamendrukbare CO2-uitstoot door te investeren in gecertificeerde duurzame ontwikkelingsprojecten in samenwerking met CO2logic en de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij.
Andere bedrijven die meewerken aan de nieuwe campus van Living Tomorrow zijn o.m. Cordeel, Xella, Sweco, Vandersanden, Kone, Fluvius, Farys, EnergyVille, Howest, Geberit, Hansgrohe en het departement Mobiliteit en Openbare Werken.
© David Legrève/Living Tomorrow