Volgens Erik Thijs, die al 25 jaar actief is in de bouwsector, meer bepaald in de ramenwereld, bestaat er een dringende behoefte aan een techniek om ramen en raamdorpels goed en veilig te kunnen afsteunen op een praktische, vakkundige en eenvoudige manier en met ebp-norm.
“Om een professioneel kwaliteitsproduct te ontwikkelen heb ik samengewerkt met de KU Leuven, Cel kunststoffen Hasselt en, in alle bescheidenheid, het resultaat mag er zijn. De U.S. bestaat uit een versterkte en uitgebalanceerde kunststof die enerzijds ruim voldoende draagkracht waarborgt en die anderzijds een Lambda-waarde heeft van 0.445 tot 0.463 W/m. °C, wat een zeer goed cijfer is op het vlak van warmte-koudegeleiding”, vertelt Erik Thijs.
“Ik ben ervan uitgegaan dat het gros van de bouwwereld in België een minimum en maximum spouwbreedte van 10 tot 17 cm hanteert. Via druktesten in het labo van de KU Hasselt hebben we de U.S. zo ontwikkeld dat hij met een ruime veiligheidsmarge voldoende draagkracht biedt per verschillende spouwbreedte”, vervolgt de uitvinder.
De woorden ‘praktisch’ en ‘eenvoudig’ zijn in het geval van de U.S. geen holle begrippen. “Op de foto’s zie je dat de Universele Steun met vin onderaan eenvoudig in de spouwisolatie ingebracht of ingeprikt kan worden. Zo steunt de U.S. op de buiten- en binnenmuur en is hij dus zelfdragend. De Universele Steun is sterk en tegelijk licht om te hanteren”, aldus Thijs.
De uitvinder brengt zijn systeem nu op de markt. Geïnteresseerden kunnen hiervoor aankloppen bij de firma Lecot. “Dit bedrijf is voor mij de ideale partner voor de verdeling en de verkoop van de U.S. omdat zij al jaren actief zijn in de bouwwereld met bijna zeventig vestigingen in België en Nederland”, verklaart Erik Thijs.
“Ik heb een jarenlange ervaring op het gebied van raam- en deurtechniek en de Universele Steun is de perfecte aanvulling in het gamma van Lecot. De U.S. is een gelukkige uitvinding voor de bouwwereld, want het is voor de bouw zowel een noodzakelijk als een zeer geschikt product. Meteen na de introductie bleek de U.S. bij ons een succes”, reageert Marco, de verantwoordelijke Raam- & Deurtechniek bij de firma Lecot enthousiast op de komst van het nieuwe product.
Op de website en de productflyer van Lecot vind je een tabel met de verschillende spouwbreedtes en de afstanden in centimeters waar het raam en/of de dorpel zich achter de achterzijde van de buitengevel bevinden. Op deze tabel kan je gemakkelijk aflezen hoe je de U.S. kan toepassen in functie van de positie en het gewicht van het raam met aluminium-dorpel en/of de dorpel plus raam.
Erik Thijs is met de Universele Steun niet aan zijn proefstuk toe. Hij is ook de uitvinder van en de man achter het EWA-profile (Esthetisch Weerbestendig Afwerkingsprofiel) voor ramen en deuren dat eveneens wordt verdeeld door Lecot en dat intussen heel bekend is en veelvuldig wordt toegepast. Het is verkrijgbaar in verschillende RAL-kleuren ter vervanging van de klassieke siliconenvoegen aan de buitenzijde van het raam.