Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Hilti automatiseert boren in plafonds

Bij het plaatsen van leidingen voor elektriciteit en water moet er al eens in het plafond geboord worden. Een klusje waar niet elke installateur voor staat te springen, al zeker niet als er een heel reeks gaten moet geboord worden, omdat je boven je hoofd moet werken, vaak vanop een laddertje. Omdat ook in de installatiesector steeds meer handen te kort zijn, ontwikkelde Hilti de Jaibot, een draadloze robot die gaten boort in plafonds. De robot is semi-autonoom: er is nog een bediener nodig die hem met een afstandsbediening naar de juiste verdieping en locatie stuurt, maar zodra hij op locatie is, gaat zowat alles vanzelf.

Hilti_Jaibot_picture1
Hilti AG
Eens de robot in het gebouw is, herkent hij aan de hand van BIM-gegevens en een totaalstation waar hij zich bevindt en waar er geboord moet worden. Het boren gebeurt zowat volledig automatisch en stofvrij en het geboorde gat krijgt ook nog eens de juiste kleurmarkering.
 
Hilti belooft dat de Jaibot zorgt voor productiviteitswinst omdat er sneller en met minder fouten kan worden geboord. De beperkte foutenmarge komt onder meer omdat er met BIM-gegevens wordt gewerkt, zodat conflicten over de plaats van de boorgaten vermeden worden. De Jaibot kan voortgangsrapporten versturen naar de cloud.
 
https://www.youtube.com/watch?v=r8dShy5yXEk&feature=emb_logo

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten