Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

JCB toont eerste graafmachine op waterstof

De Britse materieelproducent JCB heeft zopas beelden verspreid van de naar eigen zeggen allereerste op waterstof aangedreven graafmachine. Voorlopig is er nog geen informatie over wanneer de productie zou kunnen starten. Eerder dit jaar kondigde Hyundai Construction Equipment reeds aan dat zij in 2023 starten met de serieproductie van bouwmachines op waterstof.

the prototype 20-tonne JCB 220X excavator powered by a hydrogen fuel cell.
De 20-tons 220X-graafmachine wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel. Ze werd meer dan 12 maanden grondig getest in de groeve van JCB. Volgens JCB is dit het eerste werkende prototype ter wereld van een door waterstof aangedreven graafmachine.
 
De stroom voor de prototype-graafmachine van JCB wordt opgewekt door waterstof te laten reageren met zuurstof in een brandstofcel om zo energie te creëren om de elektromotoren te laten draaien. De enige uitstoot is water.
 
"De ontwikkeling van de eerste op waterstof-aangedreven graafmachine is heel opwindend in onze missie naar een koolstofvrije wereld. In de komende maanden zal JCB deze technologie blijven ontwikkelen en verfijnen met geavanceerde tests en zullen we voorop blijven lopen in technologieën die zijn ontworpen om een koolstofvrije toekomst te bouwen", zegt Lord Bamford, Chairman van JCB.
 
De zoon van Lord Bamford, Jo Bamford, bracht 14 jaar door bij JCB voordat hij overstapte naar de waterstofsector, Ryse Hydrogen oprichtte en vervolgens Wrightbus in Noord-Ierland kocht. Hij heeft contracten om 's werelds eerste waterstof-dubbeldekker te leveren aan steden als Londen en Aberdeen.
 
"Ik geloof echt dat waterstof in de UK opportuniteiten biedt om een toonaangevende industrie op te bouwen die banen in de UK creëert, emissies vermindert en de wereld jaloers maakt", stelt Jo Bamford.
 
De ontwikkeling komt nadat JCB vorig jaar startte met de productie van een volledig elektrische minigraafmachine, de 19C-1E. JCB heeft de elektrische technologie uitgebreid naar zijn Teletruk-serie verreikers met de lancering van een elektrisch model, de JCB 30-19E.

https://www.youtube.com/watch?v=q1-__SYskjc

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten