Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Komatsu toont de toekomst van de minigraver

Naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag toont materieelproducent Komatsu zijn visie op de toekomst van de graafmachines. Het prototype is een draadloos vanop afstand bestuurde elektrische minigraafmachine op rupsen voor de 3-tons klasse.

Komatsu
Omdat de bediener niet langer in de machine zit, heeft die nog minder stress en heeft die nog minder last van de bewegingen van de machine: nog meer ergonomisch comfort en minder vermoeidheid. Komatsu heeft bovendien de hydraulische cilinders vervangen door elektrische en dat zorgt voor minder onderhoud.
 
Voorts heeft dit prototype een lithium-ion-batterij van 31,5 kWh. Voor het rijden zijn er twee elektrische motoren en voor het graven zijn dat er vier. De graafbak heeft een inhoud van 0,09 m³.  Zonder cabine is deze minigraver slechts 1,685 m hoog en 1,74 m breed.
 
Komatsu introduceerde vorig jaar zijn eerste elektrische minigraver op de Japanse markt. De eerste minigravers met lithium-ion-batterij zoals voor het pas getoonde prototype kunnen in 2022 op de Europese markt komen.
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten