Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Kortrijk vervangt zitmaaiers door maairobots

De stad Kortrijk heeft drie maairobots in gebruik genomen op de voetbalvelden van de deelgemeenten Marke, Heule en Aalbeke. Maairobots zullen in de toekomst alle Kortrijkse sportvelden onderhouden waardoor de velden er nog beter zullen bij liggen voor de sporters die er gebruik van maken. In 2023 worden alle Kortrijkse sportterreinen onderhouden door een maairobot.

WhatsApp Image 2020-05-26 at 10.34.13
Kortrijk heeft 19 sportgrasvelden verdeeld over negen sites waarop sporters onder alle weersomstandigheden veilig moeten kunnen spelen en trainen. Het maaien van het gras is daar een belangrijk onderdeel van. Tot voor kort werd alle maaiwerk gedaan door de zaalwachters van de sportdienst. Tegen 2023 moeten alle velden onderhouden worden door maairobots. De robots van de Belgische firma Belrobotics werden na een grondige marktanalyse als beste geselecteerd. Deze zijn in Kortrijk al in gebruik in Marke, Heule en Aalbeke en kostten 31.173.71 €. In totaal zal hiervoor 118.000 € worden vrijgemaakt.

Toekomst

“In het beleidsplan BSV van de stad staat dat de toekomst is aan onbemande voertuigen en robots. We kiezen er dan ook voor de zitmaaiers te vervangen door moderne maairobots”, legt de Kortrijkse schepen van Economie en Sport Arne Vandendriessche uit. “Het maaibeheer van de sportterreinen moet om sportieve redenen van een veel hogere kwaliteit zijn dan het maaien van andere grasstroken. De maairobots kunnen die hogere kwaliteit leveren. Dit werd bewezen door de tests die werden uitgevoerd op de velden van de Weimeersen in Rollegem in het najaar van 2018.”
 
Bij die test werd het ene terrein twee maanden gemaaid door een maairobot, het andere slechts één maand. Het was duidelijk dat het inzetten van maairobots veel voordelen met zich bracht. “De kwaliteit van het maaibeeld is hoger dan bij het maaien met een zitmaaier. Een maairobot garandeert een constante hoogte van het gras en hij is veel lichter dan een zitmaaier. Dit laatste komt de egaliteit van het terrein ten goede. Maairobots werken op elektriciteit, zitmaaiers op benzine. Het werken met maairobots heeft dus een daling van de CO2-uitstoot als gevolg. Door de stille werking van de robot is er ook geen geluidsoverlast voor medewerkers en omwonenden tijdens het gebruik. Het maairegime is constanter en minder weersafhankelijk omdat de impact van een maairobot op het terrein kleiner is. Zowel de aankoop als het onderhoud van een maairobot is goedkoper dan deze van een zitmaaier”, somt de Kortrijkse schepen op.

Personeelsinzet

“Doordat robots ingeschakeld worden zal er tijd en ruimte vrijkomen voor de collega’s om zich te focussen op andere zaken. Zo’n eentonige, repetitieve zaken worden best door machines gedaan. De complexere taken worden uiteraard overgelaten aan de medewerkers. Er is meer dan werk genoeg”, besluit Vandendriessche.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten