Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Nieuwe Cat 340 UHD-graafmachine sloopt tot acht verdiepingen

De nieuwe 340 UHD Ultra High Demolition-graafmachine van Caterpillar werd ontworpen voor het slopen van grote gebouwen en heeft daarom een meer dan 13% hogere pen dan de 340F UHD, om te kunnen reiken tot gebouwen van acht verdiepingen.

CM20201221-1b2f2-78587
Meer configuraties voor de UHD- en retrofitgiek/-stick, met daarbij een gamma aan Cat-uitrustingsstukken bieden grotere bedrijfsflexibiliteit die nodig is op de werkplek van de sloper om het machinegebruik te vergroten. Het unieke koppelingssysteem kan zonder speciaal gereedschap in 15 minuten twee UHD-fronts en retrofitgieken en -sticks wisselen.
 
Designupdates hebben het transport van de nieuwe 340 UHD-graafmachine veel gemakkelijker gemaakt. Het hydraulisch aangedreven onderstel met variabele spoorbreedte biedt zowel uitstekende stabiliteit als efficiënte transportmogelijkheid met een verlengde breedte tot 4.000 mm die kan worden ingetrokken tot 3.000 mm met 600 mm rupsplaten. De nieuw ontworpen houder verkleint de transporthoogte van de giek ten opzichte van de 340F UHD tot minder dan 3.000 mm. De 340 UHD met vast onderstel heeft een verkleinde transporthoogte van 3.403 mm, 117 mm minder dan de vorige F-serie.
 
Op de nieuwe 340 UHD kunnen sticks worden uitgerust met een Cat CW, Type S of penkoppeling voor optimale veelzijdigheid en productiviteit van de machine. Het front van 22 m heeft twee UHD-frontopties en is geschikt voor maximaal 3.700 kg gewicht bij de stickneus en heeft een maximale reikwijdte van 13,55 m bij de stickneus boven de voor- en zijkant van de machine. Bij een maximaal gewicht van 3.300 kg aan de stickpen heeft het front een maximale reikwijdte van 13,33 m bij de stickneus boven de voor- en zijkant van de machine. Dit komt overeen met de serie Cat Multiprocessoren, in het bijzonder de MP332 en MP324.
 
De hydraulische gieklijnen zijn snel met de hand en zonder speciale gereedschappen aan te koppelen en los te koppelen waardoor het UHD-front in een paar minuten kan worden vervangen door de retrofit-giek. De machinist kan kiezen tussen de giek uit een of twee stukken voor hoge productiviteit vrachtwagen laden of laag niveau sloopwerkzaamheden. Er zijn drie stickopties beschikbaar van 2,8, 3,2 en 3,9 m lang voor ultieme flexibiliteit voor maximaal machinegebruik. De standaard Cat Payload geeft direct gewogen en realtime schattingen van de belasting, zodat de machinist exacte laaddoelen kan realiseren bij het werken met de retrofitgiek uit een stuk.
 
De Cat C9.3B-motor in de nieuwe 340 UHD-graafmachine is genomaliseerd op 232 kW en voldoet aan de EU Stage V-emissienorm. De motor loopt op diesel of biodieselbrandstof tot B20 afhankelijk van de vereisten ter plaatse.
 
Voor meer informatie over Caterpillar-machines kan je terecht bij invoerder Bergerat-Monnoyeur Belgium.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten