Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Volvo introdueert EC530E en EC550E

Met de nieuwe graafmachines EC530E en EC550E betreedt Volvo Construction Equipment (Volvo CE) een nieuwe gewichtsklasse. De twee machines van 50 ton zijn geboren om uit te blinken in zware graafwerkzaamheden en grootschalige voorbereiding van bouwterreinen. De EC530E en EC550E bieden tot 25% meer brandstofrendement en verhogen de productiviteit met 20%.

volvo introduceert
De twee graafmachines leveren dezelfde de graaf- en hefkrachten als 60-tons machines en beschikken volgens Volvo CE en invoerder SMT Belgium over het hoogste motorvermogen in hun klasse, met een grote trekkracht en een hoog zwenkkoppel. In combinatie met grote laadbakken zijn de EC530E en EC550E geschikt voor het vullen van 30- tot 40-tons knikdumpers; er zijn minder laadgangen nodig, wat resulteert in kortere cyclustijden. Deze combinatie verhoogt de productiviteit met 20%.
 
Deze 50-tons machines hebben dezelfde kenmerken als de grotere machines. De zwaar versterkte onderwagen is even sterk en duurzaam als deze van een graafmachine uit de 60-tons klasse en wordt ondersteund door onder- en bovenframes die beiden even sterk zijn. Het draagframe van de EC550E heeft een lange en brede onderwagen voor extra stabiliteit bij zware ladingen. De onderwagen van de EC530E heeft dezelfde transportafmetingen (en hetzelfde laadgemak) als de Volvo EC480E. Niet enkel het onderstel is robuust: ook de giek en de arm hebben een grotere as die de kracht vergroot wanneer het er hard aan toe gaat.
 
Een Volvo D13J-motor met lage emissie vormt het hart van de EC530E en EC550E, maar de gecombineerde brandstofefficiëntie tot 25% is mogelijk dankzij het ultramoderne  elektrohydraulische systeem dat in deze machines wordt gebruikt. Dankzij de intelligente elektronische regeling biedt de IMVT-technologie (Independent Metering Valve Technology) zowel een nauwkeurigere werking als een hogere efficiëntie dan een traditioneel mechanisch gekoppeld hydraulisch systeem. Een nog betere efficiëntie wordt bereikt door de optimalisatie van de motorpomp, waardoor het motortoerental lager wordt met behoud van vermogen, en een verbeterde lay-out van de hydraulische leidingen.  Met al deze kenmerken garanderen de EC530E en EC550E een hoog niveau van controle en efficiëntie voor alle toepassingen.
 
Het nieuwe systeem biedt een reeks intelligente functies, zoals een zeer langzame modus (handig voor nauwkeurig heffen en transporteren) en de optionele Comfort Drive Control. De Comfort Drive Control-optie helpt vermoeidheid te verminderen door machinisten in staat te stellen de machine te besturen met behulp van de joystick in plaats van de pedalen.
 
Machinisten kunnen verschillende functies selecteren, afhankelijk van de werkzaamheden en hun eigen voorkeuren. Dit omvat giek/zwenken en giek/rijprioriteit, waardoor de ene functie voorrang kan krijgen op de andere. De snelheid van het zakken van de giek kan ook worden aangepast, wat extra controle geeft voor taken die extra precisie vereisen. Lange dagen in de cabine worden minder stressvol dankzij de technologie voor het verminderen van de veerkracht van de giek en arm, waardoor schokken van de graafmachine worden verminderd – een kenmerk dat zeer gewaardeerd wordt door machinisten. 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten