Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Wiellader vanop afstand bedienen met een iPhone

Bobcat introduceert de MaxControl-afstandsbediening waarmee je compacte Bobcat-laders op afstand kan bedienen via een app op een iPhone of iPad. Deze afstandsbediening is beschikbaar voor iOS-apparaten, maar in de nabije toekomst komt er ook een versie voor Android.

20210902_Doosan_MaxControl_09
tomas hercog
Met MaxControl moeten eigenaren van Bobcat-laders niet de nieuwste machines of dure hardware aan te schaffen om te kunnen werken met een afstandsbediening. Het systeem is compatibel met alle Bobcat-laders met selecteerbare joystickbediening (Selectable Joystick Control ofwel SJC) die zijn geproduceerd in 2004 of later.
 
“De consumentenelektronica heeft mooie voorbeelden van slimme en gemakkelijke apps en voor de bediening van devices. Ook voor onze sector biedt dat mogelijkheden, maar ze krijgen nog weinig aandacht. Tegelijkertijd moeten we inspelen op kwesties met betrekking tot veiligheid en milieu en moeten we de uitvoering van werk zo efficiënt maken”, zegt Vijayshekhar Nerva, hoofd Innovation and Acceleration bij Doosan Bobcat EMEA. “Ons innovatieteam heeft een oplossing waarmee niet alleen de productiviteit op de werklocatie kan verbeteren, maar die ook zo ontwikkeld is dat klanten er snel en gemakkelijk mee aan het werk kunnen.”
 
Met het MaxControl-systeem heeft de bestuurder altijd de mogelijkheid om de machine vanop afstand te bedienen. Hij haalt zijn smartphone tevoorschijn en kan dan in enkele tellen de Bobcat-machine bedienen, zonder dat er extra voorzieningen nodig zijn.
 
Met het systeem kan de bestuurder andere werkzaamheden uitvoeren, zonder dat hij telkens in of uit de machine moet stappen. Zo kunnen eenvoudige, andere taken met maximaal comfort op afstand worden uitgevoerd. Werken buiten de cabine biedt andere mogelijkheden, waardoor bv. minder ervaren bestuurders makkelijker kunnen werken in gebieden met weinig manoeuvreerruimte. Als grote ladingen moeten worden opgetild en vervoerd, vormen dode hoeken vóór de lading geen probleem meer en ziet de bestuurder vanop afstand (buiten de cabine) meer obstakels in de directe omgeving. Daarnaast is communicatie met collega's op de werklocatie eenvoudiger als de bestuurder niet in de cabine zit en kunnen werkzaamheden sneller worden georganiseerd. Een bestuurder kan niet altijd vooraf weten wanneer het nuttig is om met een afstandsbediening te werken.
 
“Bobcat heeft nog meer plannen voor het MaxControl-systeem. We willen MaxControl ontwikkelen tot een eenvoudige modulaire oplossing; met één hardwarebox als basis voor elke andere functionaliteit. Bediening vanop afstand is de eerste functionaliteit. We willen er in de toekomst nog meer toevoegen, zoals objecten ontwijken en semi-autonoom rijden”, stelt Vijayshekhar Nerva.
 
Dankzij MaxControl kunnen taken waarvoor normaal gesproken twee personen nodig zijn, nu door één persoon worden uitgevoerd. Denk aan het laden van een Bobcat-machine op een aanhanger, waarbij een tweede persoon aanwijzingen geeft. Een bestuurder kan bv. ook paalgaten graven en hekken plaatsen zonder in en uit de cabine te stappen of gaten en sleuven vullen zonder telkens van machine te moeten wisselen.
 
MaxControl is een hardwarekit, aangevuld met een iOS-app. Deze werkt met gebruiksvriendelijke touchbediening; specifiek ontworpen voor smartphones. De bediening van een machine met dit systeem is daarmee net zo intuïtief als het gebruik van elke andere mobiele app. Met het systeem kan een bestuurder twee taken tegelijk uitvoeren door vanuit de cabine in alle comfort een tweede machine te bedienen, zoals een andere lader waarmee hij gaten of sleuven vult.
  
De bestuurder kan de app met verschillende machines koppelen en van de ene naar de andere schakelen. Gebruikers kunnen comfortabel doorwerken zonder extra kleding of beschermingsmiddelen aan te doen. Met hun telefoon kunnen ze de machine in een omgeving met veel stof of andere risico’s laten werken. De machine doet het werk terwijl de bestuurder op veilige afstand staat.
Doordat het systeem eenvoudig plug-and-play te installeren is, kan de bestuurder met enkele handelingen iedere compatibele machine in de app toevoegen en in enkele tellen aan het werk gaan, zonder dat andere apparatuur of technici nodig zijn.
 
Het MaxControl-systeem communiceert met het iOS-apparaat van de klant via WiFi binnen een bereik van maximaal 100 m. In afgelegen gebieden met slechte ontvangst houdt het systeem de bestuurder aangemeld gedurende 12 uur werk. Via Peer-to-Peer-sharing kunnen verschillende eindgebruikers toegang hebben tot de machine, waardoor snel van bestuurder kan worden gewisseld.
 
Een video vind je hier.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten