Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Evergem schrapt 150 ha wug’s en investeert in infrastructuur

Het bestuur van de gemeente Evergem wil dat het bevolkingsaantal niet te snel groeit, om de dorpskernen leefbaar te houden en mobiliteitsproblemen te vermijden. Daarom schrapt de gemeente meer dan 150 ha woonuitbreidingsgebieden via een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup). Dat staat in het meerjarenplan van de gemeente.

Evergem schrapt 150 ha wug’s en investeert in infrastructuur wzc Ter Caele

Met het rup zet Evergem woonuitbreidingsgebieden (wug’s) om naar bouwvrij agrarisch gebied. Daarbij blijven enkel de bouwmogelijkheden van de bestaande bebouwde percelen gegarandeerd, zonder dat het aantal woongelegenheden toeneemt. Het gaat om de wug’s Kluizen, Wurmstraat, Weststraat, Vierlinden, Belzeelsestraat en Holstraat.

Een ander ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) moet op een gestructureerde manier de groei van de woongebieden in Evergem afremmen. Het bestuur wil zijn gabarietenplan uit 2011 bijwerken. Dit plan bevat per perceel stedenbouwkundige informatie zoals het aantal bouwlagen of het aantal bouwlagen in het dak. Hiermee wil het bestuur de ongebreidelde groei van meergezinswoningen / appartementen tegengaan. Dit zal gebeuren eenmaal de resultaten en aanbevelingen van de bouwmeesterscan gekend zijn.
Voorts werkt de gemeente aan drie rup’s: actualisatie BPA Evergem-Centrum (realiseren van een grote groene centrale zone die een verbinding vormt tussen Brielken en het Dorpsplein zonder vermindering van de bouwmogelijkheden), wijziging BPA Rieme (oplossing voor zonevreemde bedrijven en de herbestemming van de zone voor gemeenschapsvoorzieningen van kerk en pastorij en het station) en de actualisatie van het BPA Hoge Wal (open ruimte en extra parkeergelegenheid aan sportcentrum Hoge Wal).

Wegen en rioleringen

De voorbije bestuursperiodes zijn acht van de negen dorpskernen van de gemeente heringericht. Als laatste is Rieme aan de beurt, voor Evergem het belangrijkste investeringsproject van de komende bestuursperiode. Dit is mogelijk door de recente realisatie van zowel het Hollands Complex op de R4-West als van de kanaalweg N474 die de rechtstreekse verbinding vormt tussen het kanaal en de bedrijven. De gemeente investeert hierin 7,1 miljoen € op een totaal van 8,8 miljoen €. Negen straten krijgen een nieuwe riolering met een gescheiden stelsel voor afvalwater en regenwater. Er komen ook gemengde voet- en fietspaden en extra groen door de aanleg van een park nabij de dorpskern aan de Monumentstraat/Kanaalstraat met speeltoestellen en een hondenlosloopweide. Andere weg- en rioleringsprojecten zijn dat van de Pastorijstraat-Hermijtstraat-Steenstraat-Trilkouter (1,23 miljoen € 2019-2020, met Aquafin), Dellaertsdreef (2,025 miljoen € 2020), Daasdonk-Bosstraat (1,279 miljoen € 2021-2022, samen met de gemeente Lievegem) en Doornzele Hoeksken (172.500 €, 2021).
 
Voor de voetpadeninfrastructuur heeft Evergem elk jaar 200.000 € veil voor dringende aanpassingen en knelpunten, voor extra voetpaden in Cardijnwijk (2020 – 2021) en aansluitend Albrecht Rodenbachplein en voor 12 km extra voetpaden (verdeeld over 18 wegenprojecten). Voor verschillende kleine werken in asfalt en beton aan wegen is er elk jaar een budget van 300.000 €. In Wippelgem wordt het kruispunt Drogenbroodstraat/R4 in de komende bestuursperiode afgesloten. Er komt een fietstunnel.

Ombouw R4

Met het Agentschap Wegen en Verkeer werkt Evergem mee aan de ombouw van de R4. Dit is wellicht het project met de grootste impact op het grondgebied de komende bestuursperiode. De start van de werken in de zomer van 2022 zal fundamentele mobiliteitsproblemen met zich brengen. Nog in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer komen er veilige fietspaden tussen Sleidinge en Lembeke (N456 Zwaantje-Singel) en tussen Ertvelde en Assenede (N458 Stoepestraat). Er komt in 2020 een gescheiden dubbelrichtingsfietspad om Kluizen met Ertvelde en vooral het sportcentrum Hoge Wal te verbinden. Het huidige bestuur bereidt dossiers voor de volgende bestuursperiode: weg- en rioleringsproject Kortendam, weg- en rioleringsproject Westbeke-Buntstraat-Doornstraat-Durmestraat, weg- en rioleringsproject Droogte, weg- en rioleringsproject Langendam en weg- en rioleringsproject Wippelgem Dorp-Wippelgem-Eindeken
 
Er komen fietsbruggen over de R4 aan de Hoogstraat en aan het ovaal van Wippelgem (Beekstraat-Walgracht). Deze werken kunnen op korte termijn uitgevoerd worden. Ze starten midden 2020 en zullen anderhalf jaar duren. Evergem wil de fietssnelweg F42 op zijn grondgebied in drie delen realiseren: deel 1 Evergem-Gent (station Evergem-Ringvaart/450.000 € 2021-2022); deel 2 Sleidinge-Evergem (Weststraat-station-Evergem); deel 3 Waarschoot-Sleidinge (Eeksken-Weststraat). Het deel Evergem-Gent moet inzake timing en locatie aansluiten op de fietsbrug over tramlijn 1 en de R4 van het project Ombouw R4. Er zal ook een tunnel komen voor fietsers om Evergem-centrum met de fietssnelweg en het station te verbinden, zonder daarbij de N456/Christoffelweg te moeten kruisen. De gemeente draagt 285.000 € bij voor de aanleg van het langeafstandsfietspad langs de Ringvaart (2020-2024).
 
In de lopende bestuursperiode wil het gemeentebestuur 160.000 € uittrekken (2020-2024) voor het openen van enkele trage wegen. De gemeente werkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) voor kwaliteitsvol groen (2020). Dit thematische rup moet het bestaande groen in Evergem planologisch beschermen. De dorpskernen en wijken moeten groener worden, o.m. door bijkomend groen aan te planten, door parkeerplaatsen en te brede wegen te ontharden.

Sociale woningbouw

In Evergem is beperkte uitbreiding van sociale woningbouw mogelijk in Sleidinge; Oostveld (Volkshaard) en Ertvelde; Biezenwijk (Meetjeslandse Bouwmaatschappij). Het bestuur wil geen sociale meergezinswoningen en geeft in een toewijsreglement voorrang aan inwoners die minstens tien jaar in Evergem woonden.

Woonzorgcentrum Ter Caele (Zorgbedrijf Meetjesland) is verouderd en wordt vervangen door een nieuwbouw met een ondergrondse parkeergarage (2021-2024). Evergem wil het kasteeldomein van Wippelgem ontwikkelen tot een levendig domein. Het budget voor de periode 2020 tot 2024 hiervoor bedraagt 1,25 miljoen €. De kasseiweg tussen boerderij en koetshuis wordt heraangelegd (55.000 €, 2020) en het koetshuis wordt gerenoveerd en heringericht met focus op de keuken (593.000 €, 2020-2023). De buitenruimte wordt ingericht met wandelpaden, fietspaden en een joggingparcours (177.700 €), er start een onderzoek en herstel voor de gebouwen (337.000 €) en er worden werken uitgevoerd aan de bosdreven in het park (30.000 €).

Evergem wil het kasteeldomein van Wippelgem ontwikkelen tot een levendig domein.

Met een subsidie van hoogstens 100.000 € en een renteloze lening van hoogstens 200.000 € wordt het parochiaal centrum Rieme gerenoveerd en ingericht. Het huidige bestuur voorziet 300.000 € om de bestaande mogelijkheden voor ontmoeten in Belzele te garanderen, hetzij door investeringen in OC De Lieve, hetzij in alternatieven. De Gemeentelijke Basisschool Evergem en sporthal Evergem-Centrum kan van 2022 tot 2024 zowat 6,6 miljoen € investeren (2 miljoen € van de gemeente). Het budget gaat naar de uitbreiding en de renovatie van de school en de nieuw te bouwen turnzaal.

Evergem trekt 4,7 miljoen € uit om te investeren in het bestaande eigen patrimonium. De technische diensten worden gecentraliseerd in de buurt van het ovaal van Wippelgem. Via publiek private samenwerking komt er een nieuw zwembad (klaar 2024). De kuip van het huidige zwembad is verouderd. Aansluitend realiseert de gemeente op de site Hoge Wal een overdekte volkssportinfrastructuur voor petanque en krulbollen (200.000 €). De sportvloer van Sporthal Evergem-Centrum is aan vernieuwing toe (200.000 €).

Brandweerzone Centrum heeft van de gemeente een terrein in Durmakker gekocht om daar de komende jaren een
brandweerpost (en wellicht ook opleidingscentrum) te bouwen

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten